Nieuws overzicht array(5) { [0]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "876" ["media_galerij_id"]=> string(4) "5876" ["van"]=> string(19) "2018-10-11 10:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-10-31 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(49) "Tosca: Rome door de ogen van de componist Puccini" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(342) "

Woensdag 31 oktober brengt de Staatsopera van Tatarstan Puccini's geliefde opera Tosca. het verhaal speelt zich af op drie kenmerkende plekken in Rome. De componist Puccini was een vurig liefhebber van details, en besteedde veel tijd aan het zoeken en vinden van historische correcte geografische locaties voor zijn opera’s.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(5892) "

Het toneelstuk Tosca gaf hem een gouden kans om een historisch zeer zorgvuldig geplaatste opera te schrijven. Hoewel Puccini Toscaans was door geboorte, kende Puccini de Italiaanse hoofdstad op zijn duimpje, en – inderdaad - de première van de opera Tosca vond plaats in Rome.

 

De schrijver Sardou laat de handeling van het spel in drie contrasterende plekken plaatsvinden: de kerk van Sant'Andrea della Valle, het uitgebreide Palazzo Farnese in de directe omgeving en de commandopost Castel Sant 'Angelo over de Tiber. Deze beroemde gebouwen hebben de tand des tijds weten te doorstaan, en zijn vandaag de dag nog te bezichtigen. Een bezoek aan de sites van deze gebouwen, maakt het mogelijk om in gedachte een reis te maken naar de Italiaanse hoofdstad, een geweldige manier om Tosca beter te leren kennen.

 

AKTE I

De Kerk van Sant’Andrea della Valle

Scène
Tosca opent met de ontsnapte gevangene Angelotti struikelend in de kerk van Sant' Andrea della Valle, midden in het hart van Rome. Hij zoekt de Capella Attavanti (de prive-kapel van zijn zus de Marchesa).

 

Locatie
Angelotti moet een tijdje op zoek zijn geweest, want er is geen dergelijke kapel in de kerk. De naam was Sardou's fantasie, maar de kapel waarop het is gebaseerd, is direct aan de linkerkant van de deur. Komende vanaf de krioelende hoofdstraat, de Corso Vittorio Emanuele II, Sant’Andrea is echt een oase van rust in het midden van het hectische centrum van Rome. De Barberini kapel is het enige private ruimte die achter hekken verborgen word gehouden. Helaas, wie verwacht dat Cavaradossi's blonde stoot van een Madonna op de bezoeker neer kijkt met haar beruchte blauwe ogen zal worden teleurgesteld. De kapel is nogal donker en beschikt over meer ingetogen religieuze schilderijen. Maar 2de donkere schuilhoeken in de kapel moeten perfect zijn geweest als Angelotti's schuilplaats. En naar beneden te kijkend in het schip, in de richting van het gruwelijke schilderij van St. Andrew's executie op een omgekeerd kruis, kunt u de kilte van Scarpia, hoofd van de politie naderbij voelen komen. Neem zelf een kijkje: www.sant-andrea-roma.it

 

AKTE II

Palazzo Farnese

 

Scène
Als Scarpia Angelotti eenmaal op het spoor is, is er geen houden meer aan. Maar in plaats van het najagen van de ontsnapte gevangene door de geplaveide straatjes van Rome, gokt hij op Tosca's jaloezie om hem te vangen. Na de scènes in de kerk, komen we terecht in het Palazzo Farnese, alwaar Scarpia een appartement bewoond. Zangeres Tosca, een lokale beroemdheid, had toevallig een optreden in de tuinen van het paleis die avond. Het Palazzo ligt tussen de rivier de Tiber en de kerk, een enorme renaissance villa, oorspronkelijk gebouwd voor de familie Farnese, een van de machtigste en invloedrijkste dynastieën van de Renaissance.

 

 

Locatie
Het is niet zeer waarschijnlijk dat een ambtenaar zoals Scarpia een appartementen in het Palazzo gehad zou kunnen hebben. Deels ontworpen door Michaelangelo, was het de thuisbasis van kardinalen en Koninginnen. Maar het is zeker een suggestieve bouwwerk, omlijst door een indrukwekkende plein. Helaas, vandaag de dag, kunt u geen vrije toegang tot het paleis krijgen, tenzij u zaken doet met de Fransen, want dit is waar ze hun Romeinse ambassade heb gevestigd, sinds 1874. U kunt enig gevoel van de sfeer van Akte II krijgen als de grote deuren naar het paleis op een zwoele zomeravond geopend worden. Er gaan uitgestrekte binnenplaatsen achter de indrukwekkende voorgevel schuil. En de tuinen die zich uitstrekken aan de achterkant is waar Tosca haar feestelijke cantate in Akte II (met Scarpia luisterend vanuit zijn kamers boven) zong. Neem zelf een kijkje: www.ambafrance-it.org/Visite-virtuelle/

 

AKTE III

 

Castel Sant’Angelo

 

Scène

De opening van de Slotakte van Tosca is een van de meet suggestieve in het repertoire van Puccini. Het luiden van de klokken over Rome die in de vroege ochtend te horen moeten zijn geweest, is ook vandaag de dag nog vast te stellen en dus helemaal correct. Een Romeinse dichter, ene Luigi Zanazzo,schreef de authentieke tekst van het half gehoorde lied van de schaapsherder. Het zorgt voor een kalme opening naar een gewelddadige finale. Als Tosca de garantie voor Cavaradossi’s vrijlating krijgt, vermoord ze Scarpia. Maar dan ontdekt ze dat Scarpia geen woord heeft gehouden.
Cavaradossi is opgesloten in de Engelenburcht. Het imposante cilindervormige gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als mausoleum voor de grote keizer Hadrianus, rond 135 AD, maar werd later gebruikt als een pauselijke gevangenis en aan het Vaticaan verbonden door een lange reeks van wallen. Vroeger werden de executies op de binnenplaats voltrokken, maar voor de opera Tosca wordt vaak voor het dak gekozen. Als Tosca, ontdekt dat haar minnaar daadwerkelijk is gedood (in plaats van de nep-executie waarop ze hoopte), pleegt ze zelfmoord door naar beneden te springen.

 

Locatie


Een bezoek aan het Castel Sant’Angelo (Engelenburcht) levert een imposant aangezicht, met Peter Anton von Verschaffelt’s standbeeld van St. Michael die Satan dood (in de figuur van een draak) domineert de skyline. Anders dan in Tosca's tijd, wanneer velden het kasteel omgeven, racen er nu auto’s langs de rivierbedding. Desondanks blijft de spookachtige vrede die Puccini zo briljant omschrijft redelijk bewaart. Een schril contrast met de dramatische zelfmoord door de sprong van de angstaanjagende borstwering van het kasteel Neem zelf een kijkje:
www.castelsantangelo.com
 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [1]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "874" ["media_galerij_id"]=> string(4) "5874" ["van"]=> string(19) "2018-10-10 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2019-02-04 00:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(21) "Blind Date 2 onthuld!" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(0) "" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(1312) "

Bij het uitkomen van het nieuwe seizoen heeft Stadsschouwburg en De Vereeniging de blind dates geïntroduceerd. Voor € 10,- kan de bezoeker naar een toneelvoorstelling of een theaterconcert, zonder dat zij precies weten wat het is. Alleen een datum, genre en cryptische omschrijving is bekend. Een aantal weken van tevoren maken wij bekend wat het daadwerkelijk is.

Op woensdag 21 november staat de tweede blind date-voorstelling gepland. Dit betekent dat de voorstelling nu eindelijk bekend mag worden gemaakt. Het gaat deze keer om het theaterconcert ‘Solitary High’ van Lavalu.

Lavalu (Marielle Woltring) — bekend van de filmmuziek voor Het Pauperparadijs — gaat tijdens dit soloconcert een affaire aan met klassiek en pop. Achter de piano flirt ze met Debussy, Satie en Schubert en speelt ze haar eigen songs. Intiem en dichtbij. Lavalu laat het publiek onder haar huid kruipen, in een troostende en bezwerende sfeer.

Ga voor de laatste tickets en meer informatie voor dit concert naar: stadschouwburgendevereeniging.nl/blinddate

Hier is ook meer informatie te vinden van de eerste blind date die volgende week woensdag in de theaterzaal staat!

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [2]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(2) "39" ["media_galerij_id"]=> string(4) "1023" ["van"]=> string(19) "2018-10-04 10:00:00" ["tot"]=> string(19) "2019-08-31 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(34) "Bijgeboekt, geannuleerd, gewijzigd" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(0) "" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(5645) "

Overzicht van onze geannuleerde, gewijzigde, bijgeboekte voorstellingen en concerten


Bijgeboekt

Joe Jackson komt op 11 april naar Concertgebouw de Vereeniging. 

Tommy Emanuel is bijgeboekt voor 17 maart 2019. 
De Australiër komt naar Stadsschouwburg Nijmegen met 'special guest' JD SIMO. De kaartverkoop start zaterdag 13 oktober om 10.00 uur.

De musical Evita zal niet drie maar vier keer te zien zijn! De bijgeboekte datum is 4 november om 19:00.

De Partizanen zijn bijgeboekt! Op 28 mei 2019 om 20.00 uur staan zijn in de Stadsschouwburg met hun voorstelling 'Het leven an sich'.

 

DO komt met een intiem theaterconcert naar de kleine zaal in De Vereeniging op vrijdag 7 december. 

 

Niet zomaar een dierenarts, maar The Incredible Dr. Pol komt naar Nijmegen! Op 13 september 2018 om 20.00 uur in de Theaterzaal. 


Geannuleerd

De volgende voorstellingen zijn geannuleerd:

Bang on a Can All-Stars + Capella Amsterdam van Anthracite Fields
Eindelijk Feest! van Onder Vrouwen
Late Lente 

Onze excuses voor het ongemak.  
 

Gewijzigd

Daniel Cornelissen (bekend van o.a. Vastgoed BV en Showponies) gaat de rol van Tim Linde overnemen in de musical Marvellous. Klik hier voor tickets en info.

 

Rian Gerritsen vervangt Antje Monteiro in de vriendinnencomedy Opvliegers 4 - Trossen Los. Klik hier voor tickets en info.

 

Het concert van Romy Monteiro is verplaatst van 5 maart 2019 naar 28 maart 2019.  Klik hier voor tickets en info. 
 

Wijzigen t.o.v. de brochure 18/19


De voorstelling Anthracite Fields van Capella Amsterdam en Bang on a Can All-Stars is geannuleerd. Vanwege afwijzing van een aantal aanvragen voor financiële ondersteuning is dit project financieel onhaalbaar geworden. Onze excuses voor het ongemak.


Het concert van Guus Meeuwis vindt 12 oktober in de Theaterzaal in de Stadsschouwburg plaats in.   

 

De voorstelling van Gitaarmannen van Ed Struijlaart is op 20 oktober 2018 in plaats van op 18 oktober, zoals in de agenda vermeld (pagina 125).


De musical All Stars staat in de Theaterzaal in de Stadsschouwburg in plaats van in de Concertzaal in de Vereeniging.


Het concert van Sjors van der Panne is exclusief consumptie.


De voorstelling Eh... van Brigitte Kaandorp kost €31,00 in plaats van €31,50.  

 

De handlingskosten voor het telefonisch reserveren zijn €1,50 per ticket in plaats van €1,00 per ticket. (pagina 130 in de brochure)  

 

Het bijschrift bij de foto van het Kerstconcert Beethoven Negen op pagina 40 in de brochure moet 'Rosanne van Sandwijk' zijn in plaats van 'Annelies van der Vegt', Annelies is de fotograaf.  

 

De voorstelling 'New Belcanto: Opera Meets Jazz' wordt begeleidt door musici van het Metropole Orkest. Dus niet het gehele Metropole Orkest is aanwezig.  

Het concert van Romy Monteiro is verplaatst van 5 maart 2019 naar 28 maart 2019. 
 
   

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [3]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "872" ["media_galerij_id"]=> string(4) "5858" ["van"]=> string(19) "2018-10-02 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-11-01 13:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(43) "Meedoen aan musical De Brief voor de Koning" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> NULL ["teaser_taal_id"]=> NULL ["omschrijving"]=> string(1042) "

Zoals je misschien al weet kun je meedoen bij De Brief voor de Koning de musical. Als je tussen de 7 - 17 jaar bent is het mogelijk om je hier aan te melden voor het meezingen met het lied ‘De Regenboogrivier’. Je krijgt de kans om aan het einde van de voorstelling dit lied op het toneel voor het aanwezige publiek ten gehore te brengen. Je staat samen met de acteurs op het toneel, maar wel vol in schijnwerpers. Hoe leuk is dat!?

Na de inschrijving sturen we je meer informatie om het liedje te oefenen en instuderen. We vragen je ook om 45 minuten voor aanvang van de voorstellingen aanwezig te zijn in het theater zodat we je nog de laatste dingetjes kunnen vertellen (waar je het toneel op kan, of er meer mensen meezingen, enz.). Tot dan!
 

Wil je jezelf opgeven? Klik dan op deze link

Alvast oefenen? Het gaat om dit liedje. 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [4]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "866" ["media_galerij_id"]=> string(4) "5844" ["van"]=> string(19) "2018-09-04 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-12-26 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(11) "Meer nieuws" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(0) "" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(636) "

- Speel mee in Sprookjessprokkelaar de Musical

- Blind date voorstelling onthuld

- Bijgeboekt, geannuleerd, gewijzigd

- Radio 4 komt 1 oktober naar Nijmegen

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } }