Recepten van onze chefs

Helaas kunnen we nu niet voor je koken zoals je van ons gewend bent. Onze koks missen de magie van de keuken, net zoals jij onze gerechten waarschijnlijk mist. Om toch een beetje voor jullie te koken delen we vanaf nu elke vrijdag een recept van één van onze koks zodat jij een chefwaardige maaltijd op tafel kunt zetten.

Burritos met kip van Maarten  

Ingrediënten 

  • 400 gr kippendij, met vel zonder bot
  • 200 gr zwarte bonen (blik)  
  • 2 gele uien
  • 4 tomaten
  • 2 limoenen
  • 1 jalapeñopeper
  • 4 grote tortilla's
  • 1 bos koriander
  • 2 tl gedroogde oregano    
  • 1 el komijnpoeder
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper    

Spoel de rijst af in een zeef tot het water dat er vanaf komt helder is. Doe samen met een snuf zout in de rijstkoker of pan en voeg zoveel water toe dat er 1 vingerkootje bovenuit komt. Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.  

Leg de kippendijen in een kom. Rasp de ui en de schil van een limoen. Schil alleen het groene deel, het witte deel van de schil is bitter. Voeg de ui en limoenzest toe. Meng het samen met de oregano, komijn, olijfolie en peper en zout naar smaak. Laat het marineren tot de rest van je ingrediënten zijn voorbereid. 

Voor de pico de gallo pel en snijd je de ui in kleine blokjes en hak je de koriandersteeltjes en -blaadjes fijn. Snijd de tomaten in parten en verwijder de zaden. Snijd de tomaten vervolgens in kleine blokjes en doe in een kom bij de ui en koriander. Halveer de jalapeño overlangs en snijd in kleine blokjes. Eventueel kun je de zaadlijsten verwijderen als je het te pittig vindt. Pers het sap van een limoen uit boven de tomaten. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Haal de kip uit de marinade en bak de kip met de velzijde naar beneden in circa 8 minuten krokant. Draai de kip om, doe de marinade erbij en bak nog circa 3 minuten. Haal de kip uit de pan en snijd in hapklare stukken. Doe terug in de pan bij de marinade en bak nog een paar minuten.

Stort de rijst uit op een ovenschaal of bakplaat om iets af te koelen. Hak de koriander fijn, rasp de tweede limoen en meng het samen door de rijst met het sap van de limoen en de zwarte bonen. Breng op smaak met zout en peper.

Leg een vel aluminiumfolie neer met daarop een vel bakpapier, leg hierop een tortilla. Maak je tortilla licht vochtig met een plantenspuit. Schep een flinke lepel van je limoenrijst, kip en pico de gallo op het midden van je tortilla. Rol de burritos strak op in de met bakpapier bedekte folie. Leg ze in een droge koekenpan en leg er een zware pan bovenop. Bak circa 2 minuten per kant. Snijd de burritos door de helft en serveer met de overgebleven pico de gallo.

Roti van Bram

Ingrediënten:  
4 scharrelkippenbouten (zonder kip net zo lekker) 
150 gr bospeen 
150 gr witte kool 
150 gr kousenband of sperziebonen 
3 teentjes knoflook 
1 witte ui 
300 gr jonge krieltjes 
8 eieren 
1 el Surinaamse kerrie massala  
1 madame jeanette of spaanse peper  
10 gr maizena  
500 gr Surinaamse roti mix voor pannenkoeken (verkrijgbaar in de supermarkt)

Bereidingswijze:  
Pel de ui en knoflook en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de peper doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Was de bospeen en de kool. Schil de bospeen en snijd in gelijke stukken. Snijd ook de witte kool in gelijke stukken.  

Verhit een grote pan en voeg een scheut zonnebloemolie toe. Braad de kippenbouten aan beide kanten goudbruin. Zet het vuur laag en voeg je ui en knoflook toe en fruit ze kort aan. Voeg nu de Surinaamse kerrie massala toe en fruit ook deze kort aan. Voeg nu drie liter water toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat het gerecht twee uur garen op laag vuur. Zet na twee uur het vuur uit en laat het iets afkoelen.  
 
Terwijl je wacht maken we het deeg voor de pannenkoeken. Meng de roti mix in een kom met 300 ml lauw water, 50 ml zonnebloemolie en kneed tot het een soepel deeg vormt. Laat het deeg nu een half uur rusten onder een natte doek. Na een half uur kun je acht bolletjes maken van ongeveer 100 gram. Bestuif je aanrecht en deegroller en rol de bolletjes uit tot pannenkoeken. Verwarm een grote pan en voeg een scheutje zonnebloemolie toe. Als de pan heet is bak je de roti’s enkele minuten aan beide kanten tot ze gaar zijn.  
 
Breng een pan met water en zout aan de kook. Maak de kousenband schoon en snijd in stukjes. Blancheer de kousenband voor ongeveer drie minuten en spoel af met koud water. Was je krieltjes en voeg ze toe aan de pan met bospeen en witte kool. Breng het geheel opnieuw aan de kook en kook door tot de krieltjes gaar zijn. Kook en pel ondertussen je eieren.  
 
Wanneer de krieltjes gaar zijn kun je het vuur weer laag zetten. Maak een papje van maizena met koud water en voeg toe aan je pan. Roer door tot de rotischotel licht gebonden is en breng op smaak met zout. 
 
Pak een diep bord en vul het met lekker veel saus, samen met de kousenband en eieren. Serveer met 2 pannenkoeken per persoon. Deze roti smaakt het allerlekkerst met zoetzuur van komkommer en rode ui en Surinaamse sambal van de toko.  

Vegan pancakes van Maarten

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 500 ml amandelmelk
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract 
  • 150 ml (ongezoete) appelmoes
  • 1 mespuntje zout
  • kokosolie om in te bakken

    Toppings
  • kokosyoghurt 
  • vers fruit 
  • pindakaas 

Stop alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in een grote kom en meng het met een garde tot een glad beslag. Voeg eventueel wat meer amandelmelk toe wanneer je beslag te dik is.

Verwarm een koekenpan met dikke bodem, bij voorkeur van gietijzer. Vet de pan in met wat kokosolie en laat de pan goed heet worden. Schep als de olie gesmolten is met een kleine soeplepel het beslag in het midden van de pan. Eventueel kun je hiervoor pancakeringen gebruiken als je deze hebt.

Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur. Versier je pannekoeken met toppings naar keuze. 

Supersnelle Eton mess van Ingmar

  • Gezoete slagroom in spuitbus
  • Meringues  (te vinden bij koekjesafdeling van de supermarkt)
  • Brownie (zelfgemaakt of kant en klaar)
  • Aardbeienroomijs
  • Verse aardbeien of bosbessen

Snijd de brownie in kleine blokjes van ongeveer 1x1cm. Leg een goede bol ijs in een kom en vul de kom op een speelse manier op met de meringue, brownie stukjes, vers fruit en een goede toef slagroom.

Gezonde curry van chefkok Bram

  • 1  witte ui
  • 2  tenen knoflook
  • 1-3  rode pepers
  • 2 stengels citroengras
  • 1  bos bosui
  • 1  bos asperges
  • 1  stronk broccoli
  • 50 gr  paddenstoelen
  • 50 ml  olie
  • Groene curry pasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 100 gr noodles
  • 50 gr  taugé
  • 2  limoenen
  • verse koriander

Snij de ui, knoflook en rode pepers fijn. Snij de citroengras in de lengte door en vouw hem in een knoop zodat de aroma’s vrijkomen. Snij de bosui in dunne ringen en bewaar het groen voor de garnering.

Was en snij de asperges, broccoli en paddenstoelen in gelijke delen. Gebruik ook de steel van de broccoli. Heb je een souschef die te jong is om zelfstandig aan het werk te gaan? Met een bot broodmes kunnen ze prima helpen met het snijden van groenten. 

Verhit de olie in een wokpan. Voeg de groenten toe in volgorde van hard naar zacht. Als je groentes licht gebakken zijn voeg je de ui, knoflook en rode peper toe. Fruit het geheel tot de uien glazig zijn. Voeg de currypasta toe en verhit deze kort mee. 

Blus het de groenten af met kokosmelk en voeg de noodles toe. Breng het geheel aan de kook en kook voor enkele minuten tot de currypasta is opgelost en de noodles gaar zijn. Voeg eventueel zout naar smaak toe. 

Schep je curry in een kom en garneer je gerecht met taugé, een partje limoen, het groen van de bosui en verse koriander.

Wil je liever vlees of vis? Gamba’s, kippendijen en rundersteak reepjes zijn heerlijk. Snijdt je vlees of vis in gelijke stukken. Deze voeg je als eerste toe aan je wok zodra de olie heet is. Daarna kun je het recept vervolgen zoals hierboven beschreven. 

Het briochebrood van Koen

  • 250 gr bloem
  • 25 gr verse gist
  • 25 ml melk
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 125 gr roomboter
  • 5 gr zout
  • 3 eieren

Verwarm de melk tot 30 graden en voeg gist en suiker toe. Los de suiker en gist op en laat enkele minuten staan. Snij ondertussen de boter in kleine blokjes.

Meng de bloem met twee eieren. Kneed het geheel samen en voeg het melk- en gistmengsel toe. Kneed de blokjes boter door het deeg. Voeg als laatste het zout toe en kneed tot het een geheel is. 

Vorm een mooie bol van het deeg. Leg de bol in een kom en leg hier een vochtige doek overheen. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek in je huis. Vet ondertussen een cakeblik in met boter en bestuif het blik daarna met bloem.

Kneed het deeg na 45 minuten goed door en verdeel het in 14 gelijke bolletjes. Leg de bolletjes deeg in het cakeblik. Laat het deeg vervolgens weer 45 minuten rijzen in het cakeblik onder een vochtige doek. 

Verwarm je oven voor op 180 graden. Klop een ei los en bestrijk het deeg. Bak het brood vervolgens 25 minuten af in je voorverwarmde oven. 

Turkse pizza's van Ulas

Deeg

  • 1 kg bloem
  • 1 pak natte gist
  • 300 ml lauw melk
  • 150 ml lauw water
  • 1 el zout

Saus

  • 500 gr rundergehakt
  • 5 witte uien
  • 4 rode paprika’s
  • 2 groene paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • paprikapuree
  • tomatenpuree
  • pikant paprikapoeder
  • verse munt

Meng de bloem met de gist, melk en water tot een geheel. Voeg daarna het zout toe en kneed tot je er een mooie, ronde bol van kunt maken. Het deeg mag niet te zacht worden. Bedek het deeg met een natte theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek in je huis. Vorm het gerezen deeg tot balletjes zo groot als een ei. Bewaar het deeg onder een natte theedoek zodat het niet uitdroogt.  

Meng in een kom het gehakt met de tomaten- en paprikapuree. Kneed het geheel door en voeg pikant paprikapoeder toe naar smaak. Snij ondertussen de ui, paprika, knoflook en tomaten in kleine stukjes. Pluk de blaadjes van de takjes munt en meng het geheel in een blender of keukenmachine tot puree. Voeg de puree toe aan het gehakt en meng alles door elkaar. Verwarm ondertussen je oven tot 200 graden.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne cirkel. Schep een paar eetlepels van het gehaktmengsel op het deeg en verspreid het als een dun laagje over je deeg. Bak de pizza’s voor ongeveer 5 minuten af in de oven. 

Serveer met ijsbergsla, tomaat en Turkse yoghurt of knoflooksaus.

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content van derden af te beelden, zoals ook video’s, en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stemt u hiermee in. Als u niet akkoord bent, kunt u via de knop ‘Instellingen aanpassen’ uw voorkeuren opgeven. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt uw winkelmandje onthouden tijdens de bestelling en kunt u inloggen op de website.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Cookie instellingen