Interview met Paul Groot en Marjolein Keuning van You're the Top.

Musical over de élégance, grootheid en het verborgen leven van songwriter Cole Porter. Kom deze geweldige musical aanschouwen op 5 april in Stadsschouwburg Nijmegen. Kaarten koop je hier.In 2018 komt, na ruim twintig jaar, de musical over virtuoos Cole Porter weer terug in het theater. Een prachtige voorstelling over het bijzondere leven van deze componist en songwriter die meer dan 800 liedjes voor 39 musicals schreef.

Cole Porter, mocht de naam niet meteen een bel doen rinkelen, dan zal ongetwijfeld een van zijn songs dat wel doen. Hij is de man die onder meer Ev’ry Time We Say Goodbye, I’ve Got You Under My Skin en Night and Day schreef. Liedjes die in ons collectieve geheugen liggen. Hij wordt niet alleen gezien als een van de meest productieve componisten van de vorige eeuw, maar introduceerde ook de zogeheten doorleefde songs voor musicals. Nummers met spitsvondige teksten en onverwachte wendingen, maar die wel aankomen en je diep van binnen raken.

Paul Groot, die de rol van Porter in de musical speelt, vindt dát juist het talent van Porter. “Onder de humor en spitsvondigheid, zit ook een diepere laag. Je zou dat geestige kunnen verwarren met lichtvoetig en makkelijk, maar zijn teksten verbergen meer, er zit een enorme diepe laag onder.”

De musical vertelt het vrolijke openbare, maar ook het verborgen en tragische leven van Porter. Geboren in een rijke familie wordt hij al snel achter de piano gezet, maar pas na zijn studie Rechten aan Yale kiest hij voor muziek. Eenmaal in Parijs om muziek te studeren, wordt hij verliefd op de Russische dichter en danser Boris Kochno, maar trouwt uiteindelijk met Linda Lee Thomas. Zijn leven is aan de buitenkant zoals zijn liedjes: opgewekt, cynisch, elegant, mondain, maar in hem zat ook eenzaamheid en verdriet.
Paul: “Porter was stoïcijns. Hij zei altijd: ‘Don’t explain, don’t complain.’ Hij liet zijn ware aard niet zien, maar er ging een enorm gevoelsmens in hem schuil. Misschien is dat wel zijn grote tragedie, dat hij niet kon laten zien wie hij echt was. Hij was ook overgeleverd aan de tijd waarin hij leefde. Met zijn homoseksualiteit kon hij niks, hij zou destijds als artiest zijn afgebrand.”

Het talent van Porter wordt door zijn vrouw Linda opgemerkt. Zij is dan ook degene die hem voorstelt aan de juiste personen in de Parijse kunstenaarsscene en hem stimuleert om niet alleen voor vrienden en bekenden te schrijven en zingen, maar voor iedereen.
Volgens Marjolein Keuning die de rol van Linda speelt heeft Porter zijn succes aan haar te danken. “Ze was een pittige dame, een go getter. Ze stapte op alles en iedereen af. Dat ze in Porter geloofde zorgde dat zijn succes tot grote hoogte steeg. Ik durf wel te zeggen dat hij zonder haar niet zo ver was gekomen.” Haar rol vindt ze een uitdaging om te spelen. “Het is moeilijk om met de ogen van nu naar vroeger te kijken. Waarom maakte ze bepaalde keuzes?

Linda was een bijzondere vrouw, ontzettend mooi, kreeg veel aandacht van mannen, was rijk en in die zin ook onafhankelijk. Haar eerste man mishandelde haar en na haar scheiding besloot ze het leven naar haar hand te zetten. Ze trouwde Cole, een man van wie ze wist dat hij op mannen viel. Maar ze vond hem knap en hij was lief voor haar. Ik denk ook dat ze het beste in elkaar naar boven brachten. Een gearrangeerd huwelijk, zo zou je dat kunnen noemen, maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. Ik denk dat ze gelukkig was met de keuzes die ze had gemaakt en dat ze gelukkig was met Cole. Ze hadden een mooi en rijk leven.”

Deze site gebruikt cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Meer informatie