Het nieuwe hart van De Vereeniging

Het honderd jaar oude Concertgebouw De Vereeniging ligt anno 2015 aan het drukste verkeerspunt van Nijmegen, het Keizer Karelplein. Waar aan het begin van de twintigste eeuw zo nu en dan een enkel rijtuig passeerde en wandelaars zich over de brede weg verplaatsten, razen de auto’s nu over de rotonde en flitst het concertgebouw in een oogwenk voorbij. Door de verbouwingen in en om het gebouw heeft De Vereeniging veel van zijn oorspronkelijke uitstraling verloren. Het ontwerp van Oscar Leeuw uit 1915 had een zeer sterke relatie had met de stad. Het kende een bijzondere transparantie, zowel in opzet als in afwerking. Het hart van De Vereeniging, de hoge, lichte vestibule en het aan de tuin gelegen Grand Café Restaurant vormden een geleidelijke overgang van de Grote Zaal naar het groene plein. Een van de belangrijkste uitgangspunten van Braaksma & Roos Architectenbureau bij de restauratie en renovatie is dan ook het herstel van deze transparantie.

‘De opgave gaat hier niet om een perfecte reconstructie van wat verloren ging, maar om het herstellen van de helderheid van de ruimten en de herinterpretatie van de rijke sfeer en uitstraling van honderd jaar geleden’, zo legt architect Job Roos uit. ‘Vanaf 1930 is er zoveel veranderd rondom de zaal dat het een traumagebied is geworden. De eenheid en mooie overgang van de verschillende ruimten zijn verdwenen. Met deze transformatie wordt weer samenhang gecreëerd en wordt de geleidelijke transitie naar het plein weer voelbaar.’

Via de ruime entree wordt u verwelkomd in de hoge, open vestibule; het lichte hart tussen alle kleurrijke verblijfsgebieden in het gebouw. Het Grand Café Restaurant is er daar een van. Deze ruimte kende tot 1930 een prachtige decoratieve Art Deco inrichting en vormde een mooie overgang naar de tuin, grenzend aan het plein. Van de oorspronkelijke inrichting en indeling is niets bewaard gebleven. Braaksma & Roos heeft daarom een nieuw ontwerp ontwikkeld. Roos: ‘De uitdaging is om iets te maken wat bij De Vereeniging past. Het moet een sociëteitsgevoel uitstralen met een zekere voornaamheid, maar het moet vooral een ruimte zijn die prettig is om in te verblijven.’ Het nieuwe Grand Café vervult weer een functie in het gebouw als interface tussen binnen- en buitenruimte. Er is niet alleen een bar maar ook een lange uitgiftebalie voor tijdens pauzes. Het is een belangrijke ruimte voor het hanteren van bezoekersstromen bij grote bijeenkomsten. De hele inrichting is speciaal voor het Grand Café Restaurant ontworpen; de vloeren, armaturen, barren en stoelen zijn een eigentijds antwoord op het oorspronkelijke ontwerp.

Met deze aanpassingen is het zowel van buiten als van binnen weer voelbaar en zichtbaar dat De Vereeniging een statig concertgebouw is. Het voorgebouw van De Vereeniging is weer een uitnodigende, stijlvolle ontmoetingsruimte. Ook het voorterrein zal worden hersteld met respect voor de originele ontwerp van Oscar Leeuw waardoor het concertgebouw weer de positie en uitstraling zal hebben van cultureel baken aan de entree van de stad.

Winkelmandje

U heeft geen voorstellingen in uw winkelmandje.

Deze site gebruikt cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Meer informatie

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.