We hebben een wisselende expositie in de Stadsschouwburg, bekijk hier de exposities. 

Openingstijden: ma t/m vr van 9.30 - 17.30 uur (m.u.v. feestdagen).

 

 

Huidige expositie

 

11 april t/m 23 mei
ylse loete

 

‘Mijn passie voor fotografie begon toen ik in mijn tuin een composthoop maakte. Op een mooie zomerse dag gebeurt er van alles. Het krioelt van de insecten, en het fruitafval verandert van vorm en kleur. Ik heb er lang naar zitten kijken, en begon foto’s te nemen. Inzoomen is dan het leukste. Je hebt dan geen idee meer wat het geheel is, en als je de foto niet zelf gemaakt hebt, is het vaak niet meer te herkennen. Met inzoomen zie je dingen die je met het blote oog niet ziet. Daarna verspreidde mijn interesse zich ook naar vers fruit of ander organisch materiaal.

Mijn drijfveer is om mensen met foto’s te verrassen of verbazen. Ik vind het leuk om iets te laten zien waarvan (bijna) niet duidelijk is wat het is. Elke foto is dus “iets”, er is geen sprake van abstractie.

In de loop van de tijd ging ik steeds meer om me heen kijken en liet ik het concept “close up” los. Nog steeds met foto’s die niet meteen te herkennen zijn, maar ook foto’s waarbij je in een oogopslag ziet wat het is.

Het fotograferen gaat intuïtief. Geen enkele keer ben ik er speciaal op uit getrokken om foto’s te maken. De objecten kruisten mijn pad. Sommige foto’s heb ik in mijn woning gemaakt, of vanuit het raam. In de tuin, aan de Bisonbaai, op straat of in het bos’.

De expositie is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag 9:30 tot 17:30 uur, uitgezonderd feestdagen. Kijk voor meer foto's pop: www.flickr.com/photos/ylseloete/sets


Wisseltentoonstelling Ruud Schrijvershof 

‘Memories In Rusty Hot loving Seductive Steel’


An assembly of old artifacts, every piece telling a story, loaded with memories, a horse bit, cow shoes, hair curling pliers, handles of a coffin, etc.

Made in France by Ruud Schrijvershof
2015
165 cm.

Vanaf half september ‘15 staat in de foyer van de Stadsschouwburg Nijmegen een wisseltentoonstelling van gelaste stalen sculpturen Ruud Schrijvershof, beeldend kunstenaar in Linden.

Zie voor meer informatie over de kunstenaar en zijn collectie www.ruudschrijvershof.nl.

 

 

Stichting Weesgoed

 

 

WEESgoed is een stichting die zich inzet voor de nalatenschap van belangrijke professionele beeldend kunstenaars in Nijmegen en omgeving. Verweesde kunst die na hun dood verloren dreigt te gaan.


Op dit moment verzorgt WEESgoed een expositie op de 2e verdieping en in de nis op de begane grond.

 

Geweest

18 maart t/m 9 april '18
Theo Elfrink (1923-2014) | Stichting Weesgoed


‘Een schilder moet niet denken wat hij gaat schilderen. Dan kopieert hij wat hij denkt. Hij moet zich laten ontroeren door iets wat hij ziet en dat vertalen in zijn manier van schilderen’. Deze uitspraak is typerend voor de bevlogen werkwijze van Theo Elfrink.
Hij is geboren in Babberich bij Zevenaar. Vanaf 1953 woont hij met zijn gezin in Beek-Ubbergen. In 1988 ontvangt hij de Karel de Grote-Prijs van de stad Nijmegen voor zijn gehele oeuvre als schilder, tekenaar en graficus. Tot op hoge leeftijd is Theo Elfrink actief werkzaam: ‘Ik moet iets schilderen, want dat is mijn lust en mijn leven.’

 

6 maart t/m 9 april 2018 Toneelgroep Oostpool
Scénefotografie door Sanne Peper | Expositie van Eva Broekema

 

Speciaal voor Toneelgroep Oostpool stelde fotografe Eva Broekema een expositie samen van de scènefotografie van dit Arnhemse toneelgezelschap. Ze bekeek de scènefoto’s uit het archief van Oostpool als losstaande kunstwerken: werelden waarin je meerdere emoties kunt ervaren, losstaand van de voorstelling. De scènefoto’s zijn van de hand van Nederlands bekendste toneelfotografe: Sanne Peper. Peper won in 2015 de Theaterfotografie Prijs voor haar foto’s van de Oostpool-voorstelling De Onrendabelen.

De expositie is van 6 maart t/m 9 april 2018 te zien in de foyer van Stadsschouwburg Nijmegen.

 

Oostpool staat bekend om confronterende, in-your-face voorstellingen, maar Broekema koos er in deze expositie juist voor de zachte kant van het gezelschap te laten zien. De intieme kant, met kwetsbare beelden die haar persoonlijk geraakt hebben. “Op een theateravond kunnen de foyers volstromen met honderden mensen. Hoe fijn is het dan dat de tijd en je omgeving even stil worden gezet en jij voor even alleen bent in een andere wereld en jouw interpretatie ervan?” aldus Eva Broekema. Eerder was de expositie te zien in Stadstheater Arnhem. De expositie in Stadsschouwburg Nijmegen is van 6 maart tot en met 9 april te bezoeken van ma t/m vr van 09:30-17:30u en op za van 11:00-16:00u.

 

Kijk voor meer informatie op de website van cuator Eva broekema: www.evabroekema.com, en van fotografe Sanne Peper: www.sannepeper.com.10 januari t/m 5 maart '18

 

Leegte | Vorm: expositie van Freek Sanders

 

Tot en met 24 februari 2018 is in Stadsschouwburg Nijmegen de expositie Leegte | Vorm van Freek Sanders (Nijmegen, 1972) te zien. Freek is ruim 25 jaar bezig met de ontwikkeling van zijn vrije werk. In de sfeervolle ruimtes van de foyer van de stadsschouwburg zullen zo’n 60 van zijn werken worden getoond.

 

Abstractie is voor Freek Sanders een manier om uiting te geven aan zijn werk. Gaven zijn werken voorheen nog de suggestie van diepte door middel van lijnvoering en transparantie, de laatste jaren is er een terugkeer naar het platte vlak. Het zijn composities van kleurvlakken waarin het spanningsveld zich begeeft tussen vormen onderling en de ruimtes daartussen, waarbij leegte vorm kan zijn, en andersom. Onder de vormen en kleuren gaan diepere lagen schuil die niet altijd meteen zichtbaar zijn. Ze openbaren zich naarmate je langer blijft kijken. Met ruimte voor eigen interpretatie brengen zijn werken de beschouwer een ervaring die de geest zowel prikkelt als tot rust brengt. Tegelijkertijd zijn de werken een plezier om naar te kijken, zeker wanneer je een serie naast elkaar ziet en kunt vaststellen hoe oneindig veel variaties binnen een thema mogelijk zijn.

 

De expositie in Stadsschouwburg Nijmegen is van 10 januari tot en met 24 februari te bezoeken van ma t/m vr van 09:30-17:30u en op za van 11:00-16:00u. Kijk voor meer informatie op www.freeksanders.com.
 

 

 

Amateurkunstmanifestatie
8 december '17 t/m 6 januari '18

 

De eerste prijs

‘Werk aan het water’ van Marije Rosing


Diverse inzendingen zijn mengvormen van kunsttechnieken, zoals collages, mixed media en schilderijen gebaseerd op foto’s.
Voor het winnende kunstwerk is de jury uitgekomen op een foto, die is gebaseerd op schilderkunst.


Het is een fotografische registratie van de werkzaamheden aan de Nevengeul in het kader van het ambitieuze landschapsproject ‘Ruimte voor de Waal’. Hier is meerdere jaren aan gewerkt en recentelijk is het mega-project opgeleverd. De Nevengeul is meermaals bekroond en trekt dagelijks vele wandelaars en recreanten. Het is een unieke locatie in de rivierstad Nijmegen geworden.


We zien op de van voor tot achter haarscherpe foto, met een relatief bescheiden formaat, tal van vertrouwde details: de spoorbrug – zelfs met een passerende trein, de nieuwe brug, de energiecentrale, elektriciteits-masten en hijskranen. Op de voorgrond zijn een graafmachine en zandvrachtwagens flink in de weer. Ze zetten letterlijk het hele zandeiland op zijn kop en schuiven het hele landschap overhoop. Het is een genot om alles te ontdekken en te duiden.
Waarom is deze foto meer dan een knappe registratie – op het goede moment afgedrukt – van de dynamische projectwerkzaamheden?


Al bij de eerste blik denk je dat je naar een geschilderde voorstelling kijkt. De bruine zandmassa’s, tot in detail picturaal weergegeven, de compositie, het perspectief, de beweging van rijsporen, de dincky toy-achtige vrachtwagens, alles doet schilderachtig aan. De fotograaf heeft het tafereel nauwkeurig gevolgd en geïnterpreteerd. In een projectfase, waarin alleen de echte diehards zich op het bouwterrein hebben begeven, was de fotograaf present als een soort landschapsschilder.


Het heeft geresulteerd in een unieke, artistieke weergave van lichtval, wolkenlucht en kleurschakeringen. We ervaren een welhaast dramatische atmosfeer.


De tweede prijs


E.E. Kramer van Vliet - 'Familie'


Het schilderij toont een familie, waarschijnlijk een gezin: vader, moeder en zeven kinderen, op klassieke wijze opgesteld. Ze zijn mooi weergegeven, iedereen is individueel goed te onderscheiden. Direct doet zich de vraag voor: zijn de afgebeelde personen levende mensen van nu? Ze zijn traditioneel gekleed, hebben witte boorden, de meisjes hebben grote witte strikken in hun lange vlechten en dragen witte kousen. Iedereen poseert met een vriendelijke uitdrukking geduldig voor de schilder. De volwassen man staat als een waarachtige familievader centraal in het midden van het gezelschap, de drie oudere kinderen staan opzij, de moeder en vier jongere kinderen zitten op een niet gedetailleerd weergegeven bank. Ze kijken allemaal netjes in de camera.


Het schilderij doet denken aan een familiekroniek van lang geleden, een voorstelling uit een roman of een film, soort familie Von Trapp uit de Sound of Music.


Het schilderij is levendig en impressief weergegeven. De toets is vlot en schematisch. Tegelijk zijn de cruciale details, zoals de gezichten en de houding van de figuren raak getroffen. Al kijkende wil je meer weten over dit gezin, ga je bij je eigen herinneringen te rade over vertrouwde groepsportretten. Dat is een goede reden om langer te blijven kijken naar dit intrigerende kunstwerk.

 

De Keuze van de Schouwburg


Peter van Afferen - 'Graceful'

 

Exposities

17 oktober t/m 26 november ’17
Mart Lerou - ALEPPO '1 VOOR 12'

 Mart Lerou - Aleppo '1 voor 12'

 

Mart Lerou (1946) is interieurarchitect. Zijn passie voor fotografie ontwikkelde hij vanaf zijn 18e. '1 voor 12' is een fotoverslag van zijn rondreis in 2011 door het Midden-Oosten en met name van één van de oudste steden ter wereld, Aleppo. Kort na het nemen van de foto's werd het in Syrië onrustig en werd Aleppo en een groot deel van het land vernietigd. Reden voor de fotograaf om met deze foto's - een prachtige sfeercollage in vorm en kleur - door het land te reizen en een boodschap af te geven.

www.behance.net/martlerou

 

17 oktober t/m 2 december ’17
Jimmy Israël - Tour Diaries

 Jimmy Israel

 

Jimmy Israël (Kerkrade, 82) is een schrijver en fotograaf uit Nijmegen die zich voornamelijk bezighoudt met documentaire- en reportagefotografie. Eén van zijn doorlopende projecten is ‘Tour Diaries’, waarbij hij een dag uit het leven van artiesten in beeld brengt. “Het publiek ziet voornamelijk het moment suprème wanneer zij een concert of voorstelling bezoeken. De dag begint echter vele uren eerder en de voorbereidingen voor een optreden neemt veel meer energie in beslag dan de toeschouwers zien. Dan hebben we het ook nog niet eens over de repetities.”
In zestien beelden geeft ‘Tour Diaries’ weer hoe Nederlandse artiesten LAVALU, The Charm The Fury, Los Muziektheater, Delain en Maaike Ouboter zich voorbereiden op hun shows.

www.schiet7kleuren.nl/expo-tour-diaries

 

 

27 okt t/m 16 nov '17
WEESGOED – voor verweesde kunst

Stichting WEESGOED wil nalatenschappen van belangrijke professionele beeldend kunstenaars uit Nijmegen en omgeving veilig stellen en een nieuw toekomstperspectief bieden. De kern van het overgebleven werk mag niet verloren gaan en moet een inspirerende rol blijven spelen in het culturele leven van Nijmegen. Kunst als een brug tussen het verleden en de toekomst.

www.stichtingweesgoed.nl

Deze site gebruikt cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Meer informatie