Expositie

In de foyers van de Stadsschouwburg hangt tijdens het theaterseizoen een wisselende expositie. Openingstijden: ma t/m vr van 9.30 - 17.30 uur (m.u.v. feestdagen).

 

 

De 29ste editie van de Nijmeegse amateurkunstmanifestatie komt eraan! De belangstelling voor deelname was overweldigend. Binnen 1 week hebben zich 170 kunstenaars aangemeld, het maximum aantal deelnemers. De inschrijftermijn is daarom gesloten. 

 

Deelnemers kunnen hun werk inleveren op maandag 3 december '18 tussen 9.30 uur en 18.30 uur. Vermeld duidelijk jouw naam, adres en telefoonnummer op het kunstwerk. Zorg dat het werk deugdelijk kan worden opgehangen of neergezet en lever bij beelden een stevige sokkel mee. Zonder sokkel wordt het werk niet geëxposeerd. De Stadsschouwburg beschikt niet over vitrines.

 

Op maandag 7 januari '19 tussen 9.30 uur en 18.30 uur moeten de kunstwerken weer opgehaald worden.

 

 

Opening en prijsuitreiking
De feestelijke opening en officiële uitreiking van prijzen vindt plaats op vrijdag 7 december 2018, vanaf 14.00 uur in het Theatercafé van de Stadsschouwburg Nijmegen. De Nijmeegse wethouder voor cultuur Noël Vergunst reikt de eerste en tweede prijs uit namens de gemeente Nijmegen en de Stadsschouwburg en De Vereeniging. Een vakjury kiest de prijswinnaars.  
Ook dit jaar is er weer de ‘Keuze van de Schouwburg’; medewerkers en vrijwilligers van de Stadsschouwburg en De Vereeniging kiezen hun favoriete werk. Directeur Eva Middelhoff reikt deze prijs uit.
 

Expositie Stadsschouwburg Nijmegen
6 november t/m 1 december

‘Adventures in cross-casting’ van fotograaf/ videokunstenaar Diana Blok
een imposante expositie, tevens epiloog van het Qtopia Queer Arts Festival

Het concept is mede ontwikkeld door schrijver Don Bloch, in opdracht van het Theater Instituut Nederland.Het oorspronkelijke werk omvatte 30 foto’s van persoonlijkheden uit de Nederlandse theaterwereld, zowel voor als achter de schermen.
Deze acteurs werden uitgenodigd om een rol van het andere geslacht uit te kiezen die ze voor de camera zouden willen uitbeelden. Een kans die ze op het toneel waarschijnlijk nooit krijgen vanwége hun geslacht.


Foto: Albert Mol als Queen Elizabeth

 
16 oktober t/m 2 december 2018
Francafil - Gerda Fransman

“Verstilde beelden, nieuwe dimensies”

 

Het schilderen met wol is een aparte discipline. Met deze ambachtelijke techniek zijn taferelen en portretten te realiseren met een zachte , welhaast feeërieke uitstraling, De uitwerking is echter ook direct en intens. Dat is wat Gerda Fransman wil bereiken mat haar werk: een maximum aan zeggingskracht waardoor je als toeschouwer tot een bepaalde verstilling gebracht wordt. En daarmee tot een moment van rust en contemplatie voor jezelf.


De thema’s die ze verwerkt in de panelen zijn afgeleid van de dagelijkse realiteit en situaties waarin we leven en geeft weer wat dit doet met mensen.
Met een achtergrond in het onderwijs als docente tekenen en textiele werkvormen is deze keuze voor het schilderen met wol een te begrijpen combinatie.

 

Dat in deze combinatie van werken in het onderwijs en werken als kunstenaar mooie dwarsverbanden en uitstapjes naar andere materialen gelegd kunnen worden wordt zichtbaar in een werk wat hieruit is voortgekomen met als titel “Schitterend Nijmegen”. In een doek waarin honderden knopen van Nijmegenaren verwerkt zijn wordt een beeld gegeven van…. Nijmegen……
Het werken met niet alledaagse materialen en technieken vormt steeds een nieuwe uitdaging vol verrassingen. Over dit knopenschilderij zegt ze ; “Het komt als vanzelf op mijn pad en ontwikkelt zich in een organisch proces tot wat het worden wil.

 

De expositie is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag van 9:30 tot 17:30 uur, uitgezonderd feestdagen.

 

Kijk voor meer informatie op www.francafil.nl of neem contact op: gmpfransman@freeler.nl
 

 

 

 

 

Stichting Weesgoed

WEESgoed is een stichting die zich inzet voor de nalatenschap van belangrijke professionele beeldend kunstenaars in Nijmegen en omgeving. Verweesde kunst die na hun dood verloren dreigt te gaan.

Meer informatie kunt u vinden op deze pagina

 

Geweest


10 oktober t/m 4 november '18

 

 

Armoede in Nijmegen
Armoede mag, nee moet, gezien.

"Wat is armoede? Hoe word je arm? Kun je er van af komen? Hoeveel geld geef jij per week uit? En wat als je na je vaste lasten maar €20 te besteden hebt in de week? Hoe bestaat het dat in één van de rijkste landen ter wereld armoede is?

Verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter, o.a. door het regeringsbeleid met de verhoging van BTW en inkomstenbelasting. Met al deze vragen in mijn hoofd ben ik op pad gegaan.

Dit leverde deze tentoonstelling die een beeld geeft van armoede die er in Nijmegen is, veelal indirect door een portret van een stadgenoot die zo moedig is om haar of zijn situatie niet te verstoppen. Hopelijk levert dit een #metoo-effect zodat lotgenoten meer begrip krijgen en durven steun te vragen.

Veel Nijmegenaren gaat deze armoede aan het hart, wat blijkt uit de particuliere initiatieven zoals de voedsel- en kledingbank, gratis2ekansje, Diaconie, repair-café, Straatmensen voor Straatmensen, weggeefwinkels, dier-voedselbank, kapper en andere. Laten we meer oor en oog hebben voor armoede dichtbij.

Ik dank iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze fotoserie."

Frans A.M. Eppink

 

Tijdelijke expositie als onderdeel van de eerste editie van het Nijmeegse QTOPIA QUEER ARTS FESTIVAL

Qtopia vraagt iedereen zich te verwonderen over de normen van gender en seksualiteit die we tegenkomen in onze maatschappij en zelf een bijdrage te leveren via het levend manifest dat vindbaar is via de website. In Stadsschouwburg Nijmegen exposeren Studio Tombola en Bart Drost.

 

Beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker Ingrid Oostendorp is de persoon
achter Studio Tombola. Ze exposeert twee portretten uit haar serie ‘Anonieme portretten’ : Queerny’ en’ Queeroo’.
Bart Drost woont en werkt in Nijmegen. Zijn meest recente werk XL 1t/m 30, 2018 bestaat uit een tiental door hem met de hand geborduurde jumpsuits. In een bijzondere samenwerking met fotograaf Tyson Ernste worden deze pakken in een nieuw kader geplaatst.

 

In de Stadsschouwburg Nijmegen zal van 6 november t/m 1 december ook de epiloog Qtopia Queer Arts Festival te zien zijn: de imposante expositie ‘Adventures in cross -
casting’ van fotograaf en videokunstenaar Diana Blok.

 

 

29 augustus t/m 7 oktober '18
René Knoop 
Fotografie, Arnhem 

Winter in IJsland, een verschil van dag en nacht.

IJsland is een bijzonder land, met name in de winter. Sinds 2014 bezoekt fotograaf Rene Knoop IJsland elke winter meerdere malen, voornamelijk om het noorderlicht te fotograferen. De winternachten in IJsland zijn magisch en kleurrijk maar ook overdag laat het land zijn charme zien: door de sneeuw verandert het landschap in een bijna zwart witte magische wereld. Kijk voor meer foto’s op www.reneknoop.nl

 

René Knoop Fotografie, Arnhem

 

 

Tchaikovsky, Shostakovich, Mahler, Beethoven, Ravel,...Pink Floyd. Muziek die me raakt, uitvoerende musici die me fascineren, waar ik bewondering voor voel, aldus fotograaf Rene Knoop. Soms kan muziek ook in een beeld worden gevangen, een beeld kan muziek doen spreken. Daar ligt de essentie van zijn fotografie: beelden, structuren, vormen en muziek... een gevoel wat opgeroepen wordt en vastgelegd moet worden. Als fotograaf voor onder andere Het Gelders Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en vele ensembles en solisten aanschouw ik van dichtbij hoe prachtig ons culturele landschap is, maar ook hoe kwetsbaar het is. Kijk voor meer foto’s op www.reneknoop.nl

 

Wisseltentoonstelling Ruud Schrijvershof 

‘Memories In Rusty Hot loving Seductive Steel’

"An assembly of old artifacts, every piece telling a story, loaded with memories, a horse bit, cow shoes, hair curling pliers, handles of a coffin, etc." Gemaakt in Frankrijk door Ruud Schrijvershof, 2015, 165 cm. Zie voor meer informatie over de kunstenaar en zijn collectie www.ruudschrijvershof.nl.

 

 

11 april t/m 23 mei
ylse loete

 

"Mijn passie voor fotografie begon toen ik in mijn tuin een composthoop maakte. Op een mooie zomerse dag gebeurt er van alles. Het krioelt van de insecten, en het fruitafval verandert van vorm en kleur. Ik heb er lang naar zitten kijken, en begon foto’s te nemen. Inzoomen is dan het leukste. Je hebt dan geen idee meer wat het geheel is, en als je de foto niet zelf gemaakt hebt, is het vaak niet meer te herkennen. Met inzoomen zie je dingen die je met het blote oog niet ziet. Daarna verspreidde mijn interesse zich ook naar vers fruit of ander organisch materiaal. Mijn drijfveer is om mensen met foto’s te verrassen of verbazen. Ik vind het leuk om iets te laten zien waarvan (bijna) niet duidelijk is wat het is. Elke foto is dus “iets”, er is geen sprake van abstractie."

Kijk voor meer foto's pop: www.flickr.com/photos/ylseloete/sets
 

18 maart t/m 9 april '18
Theo Elfrink (1923-2014) | Stichting Weesgoed


‘Een schilder moet niet denken wat hij gaat schilderen. Dan kopieert hij wat hij denkt. Hij moet zich laten ontroeren door iets wat hij ziet en dat vertalen in zijn manier van schilderen’. Deze uitspraak is typerend voor de bevlogen werkwijze van Theo Elfrink.
Hij is geboren in Babberich bij Zevenaar. Vanaf 1953 woont hij met zijn gezin in Beek-Ubbergen. In 1988 ontvangt hij de Karel de Grote-Prijs van de stad Nijmegen voor zijn gehele oeuvre als schilder, tekenaar en graficus. Tot op hoge leeftijd is Theo Elfrink actief werkzaam: ‘Ik moet iets schilderen, want dat is mijn lust en mijn leven.’

 

6 maart t/m 9 april '18
Toneelgroep Oostpool
Scénefotografie door Sanne Peper | Expositie van Eva Broekema

 

Speciaal voor Toneelgroep Oostpool stelde fotografe Eva Broekema een expositie samen van de scènefotografie van dit Arnhemse toneelgezelschap. Ze bekeek de scènefoto’s uit het archief van Oostpool als losstaande kunstwerken: werelden waarin je meerdere emoties kunt ervaren, losstaand van de voorstelling. De scènefoto’s zijn van de hand van Nederlands bekendste toneelfotografe: Sanne Peper. Peper won in 2015 de Theaterfotografie Prijs voor haar foto’s van de Oostpool-voorstelling De Onrendabelen.

Kijk voor meer informatie op de website van cuator Eva Broekema: www.evabroekema.com, en van fotografe Sanne Peper: www.sannepeper.com

 

6 maart t/m 9 april '18
Leegte | Vorm: expositie van Freek Sanders

 

Freek is ruim 25 jaar bezig met de ontwikkeling van zijn vrije werk. In de sfeervolle ruimtes van de foyer van de stadsschouwburg zullen zo’n 60 van zijn werken worden getoond. Abstractie is voor Freek Sanders een manier om uiting te geven aan zijn werk. Gaven zijn werken voorheen nog de suggestie van diepte door middel van lijnvoering en transparantie, de laatste jaren is er een terugkeer naar het platte vlak. Het zijn composities van kleurvlakken waarin het spanningsveld zich begeeft tussen vormen onderling en de ruimtes daartussen, waarbij leegte vorm kan zijn, en andersom. Onder de vormen en kleuren gaan diepere lagen schuil die niet altijd meteen zichtbaar zijn. Ze openbaren zich naarmate je langer blijft kijken. Met ruimte voor eigen interpretatie brengen zijn werken de beschouwer een ervaring die de geest zowel prikkelt als tot rust brengt. Tegelijkertijd zijn de werken een plezier om naar te kijken, zeker wanneer je een serie naast elkaar ziet en kunt vaststellen hoe oneindig veel variaties binnen een thema mogelijk zijn.

Kijk voor meer informatie op www.freeksanders.com.
 

Amateurkunstmanifestatie
8 december '17 t/m 6 januari '18

 

De eerste prijs

‘Werk aan het water’ van Marije Rosing


Diverse inzendingen zijn mengvormen van kunsttechnieken, zoals collages, mixed media en schilderijen gebaseerd op foto’s.  Voor het winnende kunstwerk is de jury uitgekomen op een foto, die is gebaseerd op schilderkunst.


Het is een fotografische registratie van de werkzaamheden aan de Nevengeul in het kader van het ambitieuze landschapsproject ‘Ruimte voor de Waal’. Hier is meerdere jaren aan gewerkt en recentelijk is het mega-project opgeleverd. De Nevengeul is meermaals bekroond en trekt dagelijks vele wandelaars en recreanten. Het is een unieke locatie in de rivierstad Nijmegen geworden.


We zien op de van voor tot achter haarscherpe foto, met een relatief bescheiden formaat, tal van vertrouwde details: de spoorbrug – zelfs met een passerende trein, de nieuwe brug, de energiecentrale, elektriciteits-masten en hijskranen. Op de voorgrond zijn een graafmachine en zandvrachtwagens flink in de weer. Ze zetten letterlijk het hele zandeiland op zijn kop en schuiven het hele landschap overhoop. Het is een genot om alles te ontdekken en te duiden.
Waarom is deze foto meer dan een knappe registratie – op het goede moment afgedrukt – van de dynamische projectwerkzaamheden?


Al bij de eerste blik denk je dat je naar een geschilderde voorstelling kijkt. De bruine zandmassa’s, tot in detail picturaal weergegeven, de compositie, het perspectief, de beweging van rijsporen, de dincky toy-achtige vrachtwagens, alles doet schilderachtig aan. De fotograaf heeft het tafereel nauwkeurig gevolgd en geïnterpreteerd. In een projectfase, waarin alleen de echte diehards zich op het bouwterrein hebben begeven, was de fotograaf present als een soort landschapsschilder.


Het heeft geresulteerd in een unieke, artistieke weergave van lichtval, wolkenlucht en kleurschakeringen. We ervaren een welhaast dramatische atmosfeer.


De tweede prijs


E.E. Kramer van Vliet - 'Familie'


Het schilderij toont een familie, waarschijnlijk een gezin: vader, moeder en zeven kinderen, op klassieke wijze opgesteld. Ze zijn mooi weergegeven, iedereen is individueel goed te onderscheiden. Direct doet zich de vraag voor: zijn de afgebeelde personen levende mensen van nu? Ze zijn traditioneel gekleed, hebben witte boorden, de meisjes hebben grote witte strikken in hun lange vlechten en dragen witte kousen. Iedereen poseert met een vriendelijke uitdrukking geduldig voor de schilder. De volwassen man staat als een waarachtige familievader centraal in het midden van het gezelschap, de drie oudere kinderen staan opzij, de moeder en vier jongere kinderen zitten op een niet gedetailleerd weergegeven bank. Ze kijken allemaal netjes in de camera.


Het schilderij doet denken aan een familiekroniek van lang geleden, een voorstelling uit een roman of een film, soort familie Von Trapp uit de Sound of Music.


Het schilderij is levendig en impressief weergegeven. De toets is vlot en schematisch. Tegelijk zijn de cruciale details, zoals de gezichten en de houding van de figuren raak getroffen. Al kijkende wil je meer weten over dit gezin, ga je bij je eigen herinneringen te rade over vertrouwde groepsportretten. Dat is een goede reden om langer te blijven kijken naar dit intrigerende kunstwerk.

 

De Keuze van de Schouwburg


Peter van Afferen - 'Graceful'

 

17 oktober t/m 26 november ’17
Mart Lerou - ALEPPO '1 VOOR 12'

 Mart Lerou - Aleppo '1 voor 12'

 

Mart Lerou (1946) is interieurarchitect. Zijn passie voor fotografie ontwikkelde hij vanaf zijn 18e. '1 voor 12' is een fotoverslag van zijn rondreis in 2011 door het Midden-Oosten en met name van één van de oudste steden ter wereld, Aleppo. Kort na het nemen van de foto's werd het in Syrië onrustig en werd Aleppo en een groot deel van het land vernietigd. Reden voor de fotograaf om met deze foto's - een prachtige sfeercollage in vorm en kleur - door het land te reizen en een boodschap af te geven.

www.behance.net/martlerou

 

17 oktober t/m 2 december ’17
Jimmy Israël - Tour Diaries

 Jimmy Israel

 

Jimmy Israël (Kerkrade, 82) is een schrijver en fotograaf uit Nijmegen die zich voornamelijk bezighoudt met documentaire- en reportagefotografie. Eén van zijn doorlopende projecten is ‘Tour Diaries’, waarbij hij een dag uit het leven van artiesten in beeld brengt. “Het publiek ziet voornamelijk het moment suprème wanneer zij een concert of voorstelling bezoeken. De dag begint echter vele uren eerder en de voorbereidingen voor een optreden neemt veel meer energie in beslag dan de toeschouwers zien. Dan hebben we het ook nog niet eens over de repetities.”
In zestien beelden geeft ‘Tour Diaries’ weer hoe Nederlandse artiesten LAVALU, The Charm The Fury, Los Muziektheater, Delain en Maaike Ouboter zich voorbereiden op hun shows.

www.schiet7kleuren.nl/expo-tour-diaries