LAB Oost - nieuwe ontwikkelplek voor jeugdpodiumkunsten

LAB Oost is een nieuw initiatief in regio Nijmegen-Arnhem voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars die werk maken voor een publiek van 4 tot 18 jaar. 
Een ambitieuze samenwerking tussen Theatergroep De Horde uit Nijmegen, productiehuis/ontwikkelinstelling Theater a/d Rijn | De Nieuwe Oost uit Arnhem en Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. LAB Oost wil de talentontwikkeling in de jeugdpodiumkunsten versterken door gezamenlijk actuele ontwikkelingen, innovatieve ideeën en talent te ondersteunen. 

Wat is LAB Oost?

LAB Oost is een ontwikkelplek voor jeugdpodiumkunsten. We willen experiment en vernieuwing aanjagen in de podiumkunsten voor jong publiek. Dat doen we door opkomende makers uit te dagen om relevante verhalen en nieuwe vormen te onderzoeken en ontwikkelen voor een jong publiek van nu. We bieden expertise en begeleiding op artistiek en organisatorisch gebied, en creëren een context waarin uitwisseling en feedback met jong publiek en vakgenoten centraal staan.

Voor wie?

Wij zijn op zoek naar afgestudeerde en autodidacte makers uit alle podiumkunst disciplines. Voorop staat dat je geïnspireerd bent door de vragen en onderwerpen die leven bij jong publiek. Jouw voorstel voor de residentie laat een uitgesproken urgentie zien. Je kaart prikkelende of schurende onderwerpen aan, of je kijkt met nieuwe ogen naar aloude thema’s. We moedigen (vorm)experiment aan. Ook vragen we je om een concrete theatrale vertaling te verwerken in je concept. Wat gaan bezoekers van jouw werk zien of beleven?

Hoe werkt het?

  • Meld je aan via het formulier. Daar vind je de vragen die we graag willen weten over jou, jouw idee, de doelgroep en hoe je het wil aanpakken. Aanmelden kan via een video of in geschreven tekst.
  • Voor 10 juni selecteren we uit de aanmeldingen maximaal 4 makers die op maandag 17 juni komen pitchen in Het Badhuis (vergoeding beschikbaar). Dit is een eerste kennismaking waarin jij jouw idee presenteert aan een commissie van de drie partners. De vorm is vrij: in max. 10 minuten speel je een korte performance, lees je een of twee scenes van een nieuwe tekst, of neem je ons op een andere manier mee in je verbeelding. Daarna hebben we een gesprek. Op basis van pitch en gesprek kiezen we een maker. 
  • De residentieperiode is van 16 september t/m 11 oktober 2024 in Theater Het Badhuis Nijmegen. Er wordt CAO conform betaald en er is ruimte voor een artistiek team van ca. 4 à 5 personen. 
  • Presentaties zijn in Het Badhuis Nijmegen op 11 oktober, Theater a/d Rijn Arnhem op 19 november (+ repetitiedag 18 november) en Stadsschouwburg Nijmegen op 25 november of 2 december (+ 1 repetitiedag)

Aanmeldformulier

Reageren t/m 2 juni. Klik hier voor het aanmeldformulier

Samenwerking

LAB Oost is een samenwerking tussen Theatergroep De Horde uit Nijmegen, productiehuis / ontwikkelinstelling Theater a/d Rijn | De Nieuwe Oost in Arnhem en Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. Met LAB Oost willen we de talentontwikkeling in de jeugdpodiumkunsten versterken door gezamenlijk actuele ontwikkelingen, innovatieve ideeën en talent te ondersteunen.