Renovatie De Vereeniging

Concertgebouw De Vereeniging is al meer dan honderd jaar het culturele centrum en een icoon van onze stad. In de loop der tijd is de kwaliteit van het gebouw door het intensieve gebruik en diverse aanpassingen flink aangetast, maar van 2014 tot 2019 is De Vereeniging, compleet, volgens een integraal masterplan, gerenoveerd. Dit integrale masterplan, gemaakt door architectenbureau Braaksma & Roos, zorgt ervoor dat de geschiedenis van Concertgebouw De Vereeniging bewaard wordt met inbegrip van de eisen van de moderne tijd.

In haar 100 jarig bestaan is De Vereeniging een bijzonder Rijksmonument. Uitgegroeid tot regionaal congrescentrum, podium van de stad voor allerlei evenementen, het zenuwcentrum van de Vierdaagse, internationaal geroemd en erkend om zijn akoestiek bij klassieke concerten en met een inmiddels halve eeuw historie op het gebied van de lichtere muziekgenres. Van Edith Piaf tot the Golden Earring en van Brian Ferry tot Ilse de Lange.

In de zomer van 2015 zijn de publieksruimtes gerenoveerd. De voorgevel en de foyer zijn in oude, transparante staat teruggebracht. Het restaurant en het café zijn samengevoegd, de garderobe is verplaatst en de toiletgroepen zijn gemoderniseerd en ondergronds uitgebreid. De entree, de vestibule en het grand café zijn toegankelijk zonder toegangskaarten. Hierdoor is het voorgebouw een inspirerende ontmoetingsplek geworden, die ook gebruikt kan worden als ruimte voor presentaties, borrels, diners en feesten.

Ook in 2018/2019 stond De Vereeniging bijna twee jaar in de steigers. Maar dan vooral backstage. De ruimtes voldeden namelijk niet meer aan de eisen van deze tijd: de opslagruimtes waren te klein, laden en lossen was complex en veroorzaakte overlast voor omwonenden, de artiestenfoyer was veel te compact voor orkesten en andere grote gezelschappen en er waren te weinig kleedkamers.

Er is onder andere een geheel nieuwe backstage en artiestenfoyer gerealiseerd. Ook hebben de trappentoren, kleine zaal, diverse foyers en de sociëteitskamer een flinke opknapbeurt gekregen en is het restaurant gerestyled. Tot slot is de entree volledig vernieuwd: prachtige schuifdeuren, imposante dubbele trappen en moderne kroonluchters geven je nu een warm welkom in de Vereeniging.

Op 30 november 2019 is het vernieuwde Concertgebouw De Vereeniging feestelijk heropend.

Wil je zien wat er tot nu toe gerenoveerd is, wat er nog gerenoveerd moet worden en vind je het leuk om meer te weten te komen over dit mooie gebouw, meld je dan aan voor een rondleiding.