Architectuur Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg is in 1959-1961 in opdracht van de gemeente Nijmegen gebouwd naar een ontwerp uit 1955 van de architecten G.H.M. Holt en B. Bijvoet. Het gebouw is ontworpen in de stijl van het zogeheten brutalisme. Kenmerkend voor die stijl zijn blok-achtige, geometrische en herhalende vormen.

Brutalisme

In de Stadsschouwburg komt het brutalisme tot uiting in onder meer de zichtbare en expressieve betonconstructie met enkele sterk uitvergrote onderdelen (foyer op zuilen, plantenbakken, entreeluifel), de ruwe materiaalafwerking en het achterwege laten van ornamentiek.

Toegankelijk voor iedereen

De Stadsschouwburg is gebouwd met de gedachte dat kunst en cultuur toegankelijker moesten worden voor alle lagen van de bevolking. Dit in tegenstelling tot Concertgebouw De Vereeniging, dat als ‘tempel der Muzen’ hoofdzakelijk voor de gegoede burgerij werd ontworpen. Het was voor die tijd heel modern om kunst en cultuur breed te willen verspreiden.

Transparant

Om die moderne gedachte vorm te geven, is de Stadsschouwburg zo transparant mogelijk uitgevoerd. Dat is goed te zien aan de foyer, met het grote ‘venster op de stad’, en aan de hal: glas in stalen puien en ramen. Zo geven de ruimtes de bezoeker vrij zicht op de passant en omgekeerd.

Naast een toegankelijk, laagdrempelig gebouw voor kunst en cultuur is de Stadsschouwburg een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

Monument

De Stadsschouwburg werd in 2003 gerenoveerd. In datzelfde jaar werd het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Sinds 2013 is het ook Rijksmonument.