foto: Sofie Knijff

Educatie


Beste cultuurcoördinator & (kunst)vakdocent,

Alsjeblieft! Hierbij presenteren wij ons scholierenaanbod voor de periode januari – juni 2023. Een overzicht van voorstellingen en concerten in Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. Hiermee richten we ons op diverse doelgroepen: jongeren van 12-18 jaar in het VO.

Jongeren komen door deze voorstellingen en concerten in aanraking met alle variaties van podiumkunsten. Van toneel tot muziektheater en van theatercollege tot dans: het aanbod is breed. Bij een aantal programma’s maken de gezelschappen ook speciale lesbrieven.

Speciaal scholierentarief

De ticketprijs bedraagt € 14,- (per leerling of begeleider). Wil je met een groep van meer dan 30 leerlingen een voorstelling of concert bezoeken? Laat het ons weten, dan overleggen wij dit met het gezelschap. Voor cabaretvoorstellingen geldt: uitsluitend bovenbouw en een maximale groepsgrootte van 10 personen.

Wij denken graag met je mee

Heb je hulp nodig bij het maken van een keus uit ons aanbod, wil je weten of er een lesbrief beschikbaar is of heb je speciale wensen? Neem contact op met Linda Bouman via educatie@stadsschouwburgendevereeniging.nl

Graag tot ziens in de Stadsschouwburg of De Vereeniging!

Scholierenaanbod

 • Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or

  De Warme Winkel (voorheen toneelgroep Amsterdam)
  di 14 feb ’23

  ‘Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or’ werd in 2019 als een van de tien beste voorstellingen van het jaar geselecteerd voor het Vlaams en Nederlands Theater Festival en markeerde volgens de Volkskrant “een keerpunt in het theater”. 

 • Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

  Phion
  Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west
  vr 10 feb ’23

  Een grensverleggend concert op het raakvlak tussen oost en west met muziek geïnspireerd op 1001 Nacht en de Egyptische zanglegendes Umm Kulthum en Fairouz.

 • De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

  OPERA2DAY & New European Ensemble
  di 7 feb ’23

  Reis mee door de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook een hoofdrol voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen. De productie is een avontuurlijke opvolger van de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi – Dangerous Liaisons, die juichend werd ontvangen en langs uitverkochte zalen reisde.   

 • Xclusiv Company

  Trash Lake
  Nationaal Theaterweekend
  vr 27 jan ’23

  “Ik ben een mens gemaakt uit liefde, mijn gevoelens zijn puur.
  Waarom wanneer ik mezelf omarm, reageert de maatschappij zo zuur!?”

   

  TRASH LAKE is een stoere dansvoorstelling over seksuele diversiteit. Geïnspireerd op muziek, dans en mode uit de clubbing scene. Allerlei dansstijlen – van house tot vogue tot modern – komen voorbij. Gemixt met spoken word, videoprojecties en lichteffecten. Spectaculair om naar te kijken!

 • Casablanca

  Scapino Ballet
  di 24 jan ’23
  -
  wo 25 jan ’23

  Een voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld. 

 • I'm (not) Every Woman

  Theaterstraat & Ragazze Quartet
  Een muzikale vertelling over zusterschap
  za 21 jan ’23

  I'm (not) Every Woman is een muzikale vertelling over zusterschap (ook voor broeders en andere kameraden).
  Rachel Rumai Diaz (spoken word) en Lilian Farahani (sopraan) brengen, voortgestuwd door het dynamische spel van Ragazze Quartet, een gesproken en gezongen ode aan de vrouw van wie de stem te weinig gehoord wordt. 

 • Oxytocin

  Isabelle Beernaert
  do 19 jan ’23

  In een periode waarin we elkaar opeens niet meer mochten aanraken en afstand moesten houden van elkaar, ontstond bij veel mensen het fenomeen huidhonger. Een verlangen om elkaar vast te pakken, te knuffelen of te strelen. Een verlangen naar het knuffelhormoon Oxytocine. In die periode van quarantaines en social distancing ontstond ook de nieuwe voorstelling OXYTOCIN van choreografe Isabelle Beernaert (bekend van So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle). 

 • The Man who fell from the sky

  Panama Pictures
  Stuurloosheid en ontwrichting in dans, lucht- en vloeracrobatiek
  za 14 jan ’23

  Terwijl alles in het universum streeft naar chaos, probeert de mens steeds opnieuw orde aan te brengen. We willen verklaren, begrijpen. Maar de meeste ideologieën en structuren die ons ooit hielpen bij die oriëntatie, schaften we af; ze waren te beperkend om nog als richtingwijzer te dienen. Wat rest ons nu? 

 • Rayen Panday

  Focus
  wo 11 jan ’23

  Waarom verliezen we ons zo in bijzaken dat we de hoofdzaak vergeten? En hebben Pamela Anderson, Jezus Christus en Rayens Turkse kapper iets met elkaar gemeen? Rayen zal een poging doen deze en andere grote levensvragen te beantwoorden. 

 • Sonus Motus

  Cello Octet Amsterdam & LeineRoebana
  wo 10 mei ’23

  Vanwege een blessure van een van de musici is dit concert geannuleerd. Kaartkopers zijn hierover per mail geïnformeerd.

   

  • wo 10 mei ’23 20:15
  • wo 10 mei ’23 20:15

Rondleiding door de Stadsschouwburg of De Vereeniging

Nieuwsgierig naar de concertzaal in Concertgebouw De Vereeniging, de (VIP)kleedkamers en indoor loading dock? Of ben je benieuwd naar de orkestbak in de Stadsschouwburg en het podium met de trekkenwand? Neem dan met je klas deel aan een rondleiding!

Onze rondleiders vertellen je over de geschiedenis van beide karakteristieke panden: de Stadsschouwburg in de zakelijke stijl van het brutalisme, met ruw beton, veel staal en glas; Concertgebouw De Vereeniging, ruim honderd jaar oud, een Gesammtkunstwerk van de gebroeders Oscar en Henri Leeuw & Huib Luns met elementen van Jugendstil en Art deco en met een spiksplinternieuwe backstage.

De rondleiding voert in beide gebouwen o.a. langs kleedkamers, technische ruimtes, de artiestenfoyer, het podium en de loading dock. Verbaas je, stel vragen en pak (even) jouw moment op het grote podium!

Een rondleiding duurt 1 à 1,5 uur en kost € 50,- voor een groep van max. 25 scholieren/begeleiders.

Voor meer info of het aanvragen van een rondleiding: stuur een mail aan rondleiding@stadsschouwburgendevereeniging.nl