Nieuw Amsterdams Peil, Beppie Blankert, Elmer Schönberger

Gezien Giacometti
21 nov ’15
20:15
  • za 21 nov ’15
    20:15 - 21:25
    De Vereeniging Concertzaal
    geweest
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

Het zou prachtig zijn als iemand kon schilderen wat ik zie. Dan kon ik er voorgoed mee ophouden, aldus schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti. Toch ging hij door, tegen de klippen op. Componist Elmer Schönberger en choreografe Beppie Blankert, grote bewonderaars van Giacometti, maakten een dansconcert over ‘scheppen-gaat-van-au’, over de kunstenaar en zijn model, over kijken en bekeken worden.

Elmer Schönberger componeerde speciaal voor 'Gezien Giacometti' het werk 'Achttien dagen'. Het stuk wordt uitgevoerd door de musici van Nieuw Amsterdams Peil, gegroepeerd rond (alt)violiste Heleen Hulst.

Uitgangspunt van 'Gezien Giacometti' zijn de sessies die Giacometti wijdde aan het schilderen van een portret van de Amerikaanse schrijver en kunstcriticus James Lord. Lord schreef hierover het boek A Giacometti Portrait en vertelt hierin over de intimiteit tussen schilder en model, over het ritueel van dagenlang op dezelfde stoel zitten, over de sensatie zowel te kijken als bekeken te worden.

Opmaat voor 'Gezien Giacometti' vormt Stravinsky’s 'Duo concertant' voor viool en piano. Meteen al in de openingsmaten klinkt een duidelijke voorecho van het cimbalom dat in 'Achttien dagen' een prominente rol speelt. Stravinsky en Giacometti waren erg op elkaar gesteld. Ook Stravinsky liet zich door Giacometti portretteren.
  

Beppie Blankert benadert de muziek intelligent, gelaagd en toch ademt alles groot gemak. Mooie dans met tintelingen. - Trouw ****

De grootste kracht van de choreografie schuilt in de effectieve, gestileerde wijze waarop de dansers in complexe bewegingen met elkaar verstrikt raken en zich weer vrijmaken. - Theaterkrant ***

Credits

Igor Stravinsky Duo concertant 
Elmer Schönberger Gezien Giacometti choreografie Beppie Blankert dans Corneliu Ganea, Manuel Paolini
Nieuw Amsterdams Peil: altviool Heleen Hulst cimbalom Michiel Weidner (bas)klarinet Lars Wouters van den Oudenweijer slagwerk Noè Rodrigo contrabas Dario Calderone scenografie Violette Baudet techniek Kees van Zelst
 
Arrangement v.a. oktober bij te boeken
 

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie