Italiaanse Streken

NJO Symfonieorkest
wo 20
januari
  • wo 20 jan
    20:15 - 22:00
    De Vereeniging Concertzaal
    Pauze 21:05
    geweest
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Meer informatie vindt u hier

Berlioz’ altvioolconcert, Moessorgski’s Schilderijententoonstelling en een achtervolgingsscene van Joey Roukens. De grootste talenten van de Nederlandse en Belgische conservatoria bundelen samen met stervioliste Isabelle van Keulen hun krachten in een afwisselend en energiek programma.

Het eclecticisme en de durf van de 33-jarige Joey Roukens sluiten uitstekend aan bij de jonge toptalenten van het NJO. Chase, een compositie geïnspireerd op de flitsende muziek uit de achtervolgingsscènes in jaren-70-films, is ritmisch en verrassend en dus echt NJO-materiaal.

Het zal wel altijd een raadsel blijven waarom Paganini uitgerekend Berlioz de opdracht gaf voor een altvioolconcert. Berlioz stond immers vooral bekend om zijn groot bezette orkestwerken en niet om virtuoze soloconcerten. Bovendien hadden de twee elkaar nog nooit ontmoet. Sterker nog, het leek erop dat ze elkaars gezelschap vermeden. Toch beweerde de beroemdste violist van zijn tijd na een uitvoering van de Symphonie Fantastique dat hij alleen Berlioz zo'n opdracht toevertrouwde. En zo geschiedde. Zoals te verwachten viel was de virtuoos niet te tevreden met de eerste schetsen die hij te zien kreeg. Te veel rusten! Harold in Italië is dan ook geen soloconcert in de traditionele zin van het woord, maar een symfonie met een solistische rol voor de altviool, tijdens dit concert in handen van niemand minder dan Isabelle van Keulen.

Ravel kan gezien worden als de erfgenaam van Berlioz als het gaat om de kunst van het orkestreren; in zijn werken laat hij het orkest in al zijn kleurenpracht schitteren. Geen wonder dus dat ook hij, in navolging van vele anderen, de pianoversie van Moessorgski's Schilderijen van een Tentoonstelling voor orkest bewerkte. Het resultaat mag gerust verbluffend worden genoemd. Ravel transformeert het ongepolijste, Russische origineel uit St.Petersburg tot een verfijnde Franse compositie uit het Parijs van de twintiger jaren van de vorige eeuw, waarin hij de mogelijkheden van het orkest ten volle benut. Een cadeau voor zowel musici als publiek.

Credits

dirigent Etienne Siebens viool Isabelle van Keulen
Roukens Chase Berlioz Harold en Italie Moessorgski Schilderijen van een Tentoonstelling (arr. Ravel)
 
Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten