Het Gelders Orkest

100 jaar Bernstein met Liza Ferschtman
vr 2
februari
  • vr 2 feb
    20:15 - 22:10
    De Vereeniging Concertzaal
    Pauze 21:00
    geweest

Het Gelders Orkest viert zijn honderdste geboortedag met ‘Serenade’ met topvioliste Liza Ferschtman. En het is méér Amerika wat de klok slaat: Gershwin reist naar Havanna en Parijs, Ives is tevergeefs op zoek naar de waarheid en Copland eert volkslegende Billy the Kid.

2018 is Bernsteinjaar!

De Amerikaanse pers lag aan de voeten van Liza Ferschtman na haar uitvoering van 'Serenade', het werk dat Bernstein naar Plato’s filosofische verhandeling Symposium modelleerde. The New York Times was lyrisch: "Mevrouw Ferschtman bracht een laserachtige puurheid en intensiteit in Bernsteins Serenade." En het is méér Amerika wat de klok slaat: Gershwin reist muzikaal naar Havanna en Parijs, Ives is op zoek naar de waarheid maar vindt het antwoord niet en Copland eert volkslegende Billy the Kid. Een echt ‘all American’ programma dus, geleid door een gepassioneerde Zuid-Amerikaanse dirigent.

 

De Serenade is geïnspireerd op Plato’s Symposium. In deze filosofische tekst zetten Griekse wijsgeren hun ideeën over de liefde uiteen. Liza Ferschtman: “Ik was werkelijk verbijsterd toen ik het werk voor het eerst hoorde. De eigenheid, de expressie, de variatie in kleuren, de ongelooflijke orkestratie. Bernstein combineert diepgang, pathos, inventiviteit en virtuositeit moeiteloos met een lichte schwung die nooit cliché wordt en nooit afdoet aan de kwaliteit. Het stuk begint met de viool solo, voor mij één van de mooiste openingsmelodieën ooit geschreven.
Iedereen die de Serenade leert kennen, gaat er van houden.”


Live-cd | Liza Ferschtman

Op 9 februari verschijnt een nieuwe cd van Liza Ferschtman. De 'Serenade' van Bernstein door Liza Ferschtman en Het Gelders Orkest, is opgenomen in De Vereeniging.  Het Vioolconcert op. 35 van Korngold, nam Liza op met het Prague Symphony Orchestra. 

 

Credits

dirigent Christian Vásquez viool Liza Ferschtman Gershwin uit Cuban Overture: Rhumba; An American in Paris Bernstein uit After Plato’s Symposium: Serenade Ives Unanswered Question Copland Billy the Kid Suite
 

inleiding om 19.15 uur  
Be my guest
Bij dit concert organiseren wij ‘Be my guest’, een vrijblijvende ontmoeting voor de nieuwsgierige bezoeker. Tijdens de pauze en na afloop kunt u aansluiten bij de speciale ontmoetingsplek in het Grand Café Restaurant. Onze gastvrouw ontvangt u hier en er is ruimte voor een drankje en een praatje. En wie weet, haken de artiesten ook nog even aan.

 

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten