Het Gelders Orkest

De Vijfde van Mahler
zo 11
maart
  • zo 11 mrt
    14:15 - 16:30
    De Vereeniging Concertzaal
    Pauze 14:45
    geweest

Mozart en Mahler: Het Gelders Orkest brengt een heerlijk symfonisch concert waarbij het complete orkestinstrumentarium van zich laat horen. Wegens ziekte kan Antonello Manacorda dit concert helaas niet dirigeren. De chef-dirigent van Het Gelders Orkest wordt vervangen door Martin Sieghart.

De ‘king of the fortepiano’ zoals The Times Brautigam noemt, speelt net zo gemakkelijk op oude instrumenten als op de moderne vleugel. Critici prijzen de integrale Mozartconcerten die hij opneemt. 

 

Na de pauze dirigeert Martin Sieghart een andere torenhoge favoriet: Mahlers Vijfde symfonie. De componist droeg het ontroerende langzame deel van dit werk aan zijn toekomstige vrouw Alma op. Het aangrijpende en trieste Adagietto - iconisch dankzij Death in Venice, Visconti’s prachtige verfilming van Thomas Manns boek Der Tod in Venedig - is echter geen treurmuziek maar een regelrechte liefdesverklaring. Mahler adoreert zijn aanstaande en noemt haar ‘de mooiste vrouw van Wenen’. Met enkel strijkers en harp verovert hij haar hart. In de rest van de symfonie komt het complete orkestinstrumentarium uitgebreid aan bod: variërend van het trompetsignaal aan het begin tot het quasi hoornconcert van het derde deel. Een kolfje naar de hand van Mahlerspecialist Sieghart.

 

 

Credits

dirigent Martin Sieghart piano Ronald Brautigam
Mozart Pianoconcert nr. 25 Mahler Symfonie nr. 5
 
voorprogramma om 13.00 uur door het Groot Gelders Mahler Orkest (GGMO)
In tegenstelling tot eerdere berichten begint het voorprogramma om 13.00 uur en niet om 13.15 uur.
Dit eendaags orkest bestaat uit amateurmusici en musici uit Het Gelders Orkest. Het GGMO speelt het derde deel van Mahlers 1ste symfonie en de ouverture uit de operette  'Die lustigen Weiber von Windsor' van Otto Nicolai. Het voorprogramma duurt ca 30 minuten.

 

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten