Hamlet, een psychologische operathriller

Opera2Day & New European Ensemble
di 3
april
  • di 3 apr
    19:30 - 22:20
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    Pauze 20:45
    geweest

Als opvolger van het veelgeprezen ‘Médée’ brengt het Haagse jonge gezelschap OPERA2DAY ‘Hamlet’ van de Franse componist Ambroise Thomas, naar Shakespeares meesterwerk. Een hoogtepunt binnen het repertoire, want Hamlet is een droomrol voor iedere bariton en Ophelia kreeg een van de mooiste waanzinsscènes ooit. 

fotograaf: Ben van Duin
fotograaf: Ben van Duin
fotograaf: Ben van Duin
fotograaf: Ben van Duin
fotograaf: Ben van Duin
fotograaf: Ben van Duin
fotograaf: Ben van Duin
fotograaf: Ben van Duin

OPERA2DAY presenteert Hamlet met een mix van opera en film, om diep door te dringen in de geesteswereld van de hoofdpersoon.

 

De opera van Ambroise Thomas (1811-1896) heeft alles wat je van een uitvoering van Hamlet verwacht. We zien het verziekte hof van koning Claudius, de innerlijke strijd van de titelheld, de mysterieuze verschijning van zijn overleden vader, en de zeldzaam ontroerende waanzin van Ophelia. De meesterlijke muziek van Thomas is een ontdekking voor iedere opera- én iedere Shakespeareliefhebber. Door een mix van film en opera komen we in deze voorstelling diep in Hamlets geest terecht, die vertroebeld raakt door herinneringen, verdenkingen en visioenen, met zijn tragische dood als gevolg.

 

Na de première 150 jaar geleden, werd Hamlet een van de meest uitgevoerde opera's van het repertoire. In Den Haag, de thuisbasis van OPERA2DAY en het New European Ensemble, werd het stuk bijvoorbeeld 153 (!) maal uitgevoerd. Honderd jaar na de laatste uitvoering baseren de gezelschappen hun muzikale interpretatie op de partituren en partijen van die uitvoeringen, die zij terugvonden in de archieven. Beide partners werkten recent al succesvol samen in Dr. Miracle's last illusion.
 

De opera wordt in het Frans gezongen en is voorzien van zowel Nederlandse als Engelse boventiteling. 

Information in English about the opera, click here

Schaamteloos mooie muziek ... Zo zijn er oneindig veel doordachte details in deze prachtig gespeelde, gezongen en geacteerde opera die u zich niet moet laten ontgaan, als u niet bang bent voor een enigszins romantisch repertoire.
Theaterkrant *****

Credits

compositie en libretto Ambroise Thomas regie Serge van Veggel dirigent Hernán Schvartzman met Quirijn de Lang, Martijn Sanders, Lucie Chartin e.a.

inleiding om 18.30 uur in het Theatercafé, door Philip Ruiterberg
Met kleurige beelden en klinkende muziek schetst musicoloog Philip Ruitenberg achtergronden van het ontstaan van deze unieke productie, verdiept hij de thematiek en geeft een indruk van het muzikale raffinement waarmee Thomas de muziek schreef en door het New European Ensemble tot klinken wordt gebracht.
 
proloog om ca 19.10 uur in de foyer op de begane grond
Voor aanvang is er een muzikale proloog met medewerking van het Colourful City Koor.

 

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten