Het Gelders Orkest

Hannes Minnaar speelt Brahms
zo 7
oktober

‘Hij is de piano de baas’ kopte de pers overtuigd over een eerder optreden van Hannes Minnaar bij Het Gelders Orkest. Minnaar - finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2010, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2016 en dit seizoen te gast bij de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw - is dit seizoen weer terug bij het orkest onder leiding van honorair gastdirigent Martin Sieghart. Zij brengen een programma van twee componisten die elkaar zeer goed kenden. Het was de nog piepjonge Johannes Brahms die bij de Schumanns in Düsseldorf voor de deur stond, enthousiast werd ontvangen en al gauw een goede huisvriend werd. En enthousiast kón Schumann zijn, al was het maar over zijn innig geliefde vrouw Clara die hem stimuleerde tot het componeren van zijn Eerste symfonie. En wat voor één. Hij noemde het de lentesymfonie.


Hannes Minnaar met Brahms

Het was ook Clara die, na de tragische dood van haar Robert Schumann, met Johannes Brahms als mens en musicus altijd bevriend zou blijven. Zij gaf hem de inspiratie om tot een groot componist uit te groeien. Eén die Sieghart na aan het hart ligt, want enkele jaren geleden maakte hij met Het Gelders Orkest een indrukwekkende opname van Brahms’ complete symfonische oeuvre. Symfonisch is ook het Tweede Pianoconcert want het werk wordt niet ten onrechte beschouwd als een symfonie met een obligate pianopartij, waarbij solist en orkest als gelijkwaardige partners optreden.

Hij is de piano de baas
De Stentor

Credits

dirigent Martin Sieghart piano Hannes Minnaar
Brahms Pianoconcert nr. 2 Schumann Symfonie nr. 1 ‘Frühling’
inleiding om 13.15 uur
Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten