Theater RAST

Blind date: Bloedbroeders

Voor een tientje naar toneel
18 okt ’18
20:00
  • do 18 okt ’18
    20:00 - 21:15
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

Bloedbroeders gaat over het leven van twee jongens die boven alles loyaal zijn aan elkaar. Een onmogelijke vriendschap die toch ontstaat. Ze doen er alles aan om verder te komen: ze nemen andere identiteiten aan, leren elkaars taal en verbloemen tijdelijk hun geloof. Alles om samen een veilig thuis te vinden.

 

Dit is de blind date uit de brochure. Vier weken van te voren maken we bekend wat het is.

De jonge vrienden Mehmet en Abisoghom besluiten voor altijd samen te blijven. En om hun vriendschap te bezegelen worden ze bloedbroeders.

 

Het is 1915. De veertienjarige Armeense Abisoghom moet vluchten uit het Ottomaanse rijk. Gelukkig is hij niet alleen. Zijn Turkse vriend Mehmet besluit met hem mee te gaan op de boot richting Griekenland. Het is het begin van een duizelingwekkende vlucht door vele landen en culturen. De enige constante is de onvoorwaardelijke liefde tussen de twee vrienden. Een vriendschap tussen een Armeen en een Turk. Een vriendschap die in die tijd onmogelijk is, maar toch ontstaat.

 

Bloedbroeders laat zien dat verschillen in afkomst, geloof, cultuur en opvoeding overkomelijk zijn. De vriendschap van Abisoghom en Mehmet overstijgt alle grenzen en hun levenslust is ontwapenend. We zien de twee vrienden opgroeien en naar elkaar toe groeien. Tijdens hun lange tocht nemen ze verschillende identiteiten aan, leren andere talen en verbloemen tijdelijk hun geloof. Dit allemaal om samen een warm thuis te vinden. Maar zal dat ze lukken?

 

-------------------------------------------------

 

Bloedbroeders vertelt het onwaarschijnlijke levensverhaal van de oudoom van Ara Halɪcɪ, musicalacteur en winnaar van twee Johnny Kraaykamp awards voor beste mannelijke hoofdrol. Hij maakte samen met de Turks-Nederlandse journalist Sinan Can de spraakmakende documentaireserie Bloedbroeders voor VARA, die begin 2015 op de Nederlandse televisie verscheen. Tijdens research voor de serie ontdekte Halɪcɪ het verhaal van zijn Armeense oudoom Abisoghom die als kleine jongen in 1915 de Armeense genocide op miraculeuze wijze overleefde. Regisseur Șaban Ol en Halɪcɪ maken deze persoonlijke familiekroniek nu tot alomvattend muziektheater over onverwoestbare vriendschap in oorlogstijd.

 

Vriendschap overwint alles.

Credits

met Albert Klein Kranenburg, Bastiaan de Haan, Brechtje Kat, Jorien Zeevaart en Roel Goedhart regie Șaban Ol tekst Allard Blom compositie Jeroen Sleyfer vormgeving Martina Lebert productie Productiecollectief lichtontwerp Benno Barends geluid Alexandros Papamarkou

 

Nagesprek
Na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek met regisseur Saban Ol plaats onder leiding van theaterprogrammeur Lieke Jordens.
 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie