Fotografie: Jenneke Boeijink
Menslievend theaterevenement

Thuislozen

Theater Utrecht i.s.m. Adelheid&Zina
19 okt ’18
-
20 okt ’18
 • vr 19 okt ’18
  19:00
  Stadsschouwburg Theaterzaal
  geweest
 • za 20 okt ’18
  19:00
  Stadsschouwburg Theaterzaal
  geweest
 • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen plaatsen met hun bewerking van Noréns sociologische theaterstuk het publiek midden in de kring van thuislozen en thuiszoekers. De verhalen vertellen hoe de tragische liefde tussen de zwaar-verslaafde Sanna en Micke zich ontvouwt. Kees (Stichting Straatmensen) en Justin (ongedocumenteerde jonge man uit Kongo - Stichting Gast) uit Nijmegen spelen zichzelf in het stuk. Meeslepend, ontroerend en confronterend.

Een rommelig plein in Nijmegen, bevolkt door maatschappelijk ontheemden. Verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees, dealers. Een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur. Kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. In Thuislozen (1997) toont de Zweedse schrijver Lars Norén een wereld die we maar al te goed herkennen, maar waar we liever niet te lang bij stilstaan. Het is ongemakkelijk om te zien hoe 'gewone' mensen om welke reden dan ook zichzelf verliezen. Dus lopen we door. Maar wat gebeurt er als je niet wegkijkt maar omkijkt naar die minder gefortuneerde mensen? Hen echt ziet en hoort? Misschien zelfs iets doet?

 

Thuislozen is het magistrale vervolg op Een soort Hades waar Thibaud Delpeut de Regieprijs 2016 voor kreeg en dat werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2016.

 

Dit theaterevenement beleef je in de zaal én op het podium. De makers dagen je uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven. Verantwoordelijkheid nemen; voor onszelf én de ander. Welke rol speel jij?

 

Lokale held: Kees van Stichting Straatmensen
Stichting Straatmensen bestaat sinds 2000. Het doel van de initiatiefnemers was om te kijken hoe men in samenwerking met mensen van de straat (zwervers, verslaafden, ex-psychiatrische patiënten) zou kunnen komen tot een verbetering van de leefsituatie.

En Justin, een ongedocumenteerde jonge man uit Kongo van Stichting Gast
Stichting Gast helpt asielzoekers die onder schrijnende omstandigheden leven in Nijmegen en omgeving.

 
Direct helpen?
Wanneer je deze voorstelling bezoekt kan het zo zijn dat je meteen al tot actie wilt komen. Dit juichen wij alleen maar toe en hierbij helpen we graag. Voordat de voorstelling start (19:00) is er de mogelijkheid om voedsel te doneren aan de voedselbank. Zij zullen aanwezig zijn in de foyer van Stadsschouwburg Nijmegen en nemen de voedselwaren meteen aan. Om ervoor te zorgen dat er geen voedselwaren verloren gaan (omdat het bijvoorbeeld niet lang houdbaar is) kan er het beste gekozen worden voor een van de volgende categorieën:

• (volkoren) rijst, (volkoren) pasta, couscous, peulvruchten, aardappelpuree.
• (maaltijd)soep, groenten en fruit in blik
• vis of vleesproducten in blik met langere houdbaarheid (bijv. tonijn, zalm, gehaktballetjes, knakworst).
• koffie en thee
• broodbeleg als hazelnootpasta, hagelslag, jam (liefst ‘light’-varianten)
• houdbare melk/chocomelk
• olijfolie
• appels en ander enige tijd houdbaar fruit


Meerdere voedselwaren mag natuurlijk ook, alle hulp is welkom.


Tijdens de pauze worden er op het toneel drankjes verkocht.
De opbrengst hiervan zal worden verdeeld onder de aangesloten goede doelen. Alleen contante betaling is hierbij mogelijk. 
 

 

Menslievend theaterevenement.

De makers dagen je uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven.

“Thuislozen is een voorstelling die resoneert” – Telegraaf ****
“Een fascinerend schouwspel, je gaat van die daklozen houden” – Trouw ****
“Het is confronterend en schrijnend, maar op vele momenten ook ontroerend. Je krijgt stof om nog lang na te denken, over deze personages, over de echte thuislozen van wie je het verhaal hebt gehoord en over jezelf.” – Theaterkrant (keuze van de criticus)

****De kracht van de regie van Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen is de combinatie van poëzie en ontluisterende rauwheid
NRC

Credits

tekst Lars Norén (1997) vertaling Karst Woudstra regie en bewerking Thibaud Delpeut i.s.m. Adelheid Roosen spel Claire Bender, George Groot, Ward Kerremans, Titus Muizelaar, Ilke Paddenburg, Adelheid Roosen, Krisjan Schellingerhout, e.a.

dramaturgie Joris van der Meer scenografie Roel van Berckelaer muziek Thibaud Delpeut
 
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie