met in de hoofdrollen Joris Smit en Jacob Derwig

Het duel

Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool
za 19
januari

Jeroen De Man regisseert Het duel, een toneelbewerking van Anton Tsjechovs enige korte roman, met in de hoofdrollen Joris Smit en Jacob Derwig. Een spannende toneelavond waarin de vraag wat ‘goed leven’ is door een geweldige cast wordt uitgevochten.

Fotografie: Sarah Carlier
Fotografie: Sarah Carlier
Fotografie: Sarah Carlier
Fotografie: Sarah Carlier
Fotografie: Sarah Carlier
Fotografie: Sarah Carlier
Fotografie: Sarah Carlier
Fotografie: Sarah Carlier

Een koortsachtige toneelavond als een speelfilm, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten.

“Wanneer deze badplaats plotseling zou instorten, zou het telegram daarover in Rusland met even grote verveling gelezen worden als een advertentie over de verkoop van tweedehands meubels,” aldus de hypergevoelige intellectueel Lajevski (Joris Smit). In dit verlopen stadje leidt een kleine Russische gemeenschap een bevoorrecht leven te midden van de lokale islamitische bevolking. Lajevski is hier naartoe gevlucht met zijn geliefde Nadezjda. Zij heeft voor hem haar man in Sint Petersburg in de steek gelaten. De brandende zomerhitte zorgt ervoor dat de spanningen maar al te gemakkelijk kunnen oplopen in de gemeenschap én in de relatie van de jonge geliefden. Als de rigide bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski in het belang van de mensheid moeten worden vernietigd, leidt deze provocatie tot de ultieme ‘survival of the fittest’: een duel op leven en dood.

 

De bekende Tsjechov-vertaler Charles B. Timmer schreef: “Eigenlijk behoort Het duel tot Tsjechovs grote toneelstukken, alleen is het ditmaal in de vorm van een novelle gegoten.” Voor het eerst wordt deze toneeltekst nu voor het Nederlandse toneel bewerkt – een primeur van een ‘nieuwe’ avondvullende Tsjechov.

Credits

van Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool tekst Anton Tsjechov bewerking Jacob Derwig en Jeroen De Man regie Jeroen De Man met Jacqueline Blom, Jacob Derwig, Teun Luijkx e.a. 
 
 
inleiding om 19.00 uur

 

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten