Fotografie: Sarah Carlier
met in de hoofdrollen Joris Smit en Jacob Derwig

Het duel

survival of the fittest
19 jan ’19
20:00
  • za 19 jan ’19
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

Rusland. Negentiende eeuw. Een badplaats aan de Zwarte Zee. Hoogzomer.

 

Lajevski (Joris Smit) en zijn geliefde Nadezjda (Violet Braeckman) zijn twee jaar geleden naar het zuiden gereisd om aan de kust een nieuw leven te beginnen. Zij heeft, smoorverliefd, voor hem haar echtgenoot in Sint-Petersburg in de steek gelaten. Maar nu is hun liefde bekoeld en wordt Lajevski geplaagd door twijfel en zelfhaat. In de zomerse hitte lopen de spanningen hoog op. Wanneer bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski de evolutie van de mensheid schaden, leidt deze provocatie tot de ultieme survival of the fittest: een duel op leven en dood.

 

Met Het duel gaat een ‘nieuwe’ Tsjechov in première bij Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Niet eerder was deze roman op het Nederlands toneel te zien. Acht fantastische acteurs bouwen samen een Tsjechoviaanse wereld, waarin de grenzen tussen toen en nu, tussen zijn en spelen, tussen spel en bittere ernst steeds meer vervagen. Gewapend met een emmer wodka en twee geladen pistolen vechten ze samen de filosofische strijd over wat het goede leven is voor eens en altijd uit.

 


 

Von Koren: “In het belang van de mensheid én in hun eigen belang moet dit soort mensen gewoon worden uitgeroeid.”

 

Afgelopen zaterdag tipte de Volkskrant Het duel met dit artikel. En er stond een mooi artikel op 7 januari in de NRC.
 

 

 

Een koortsachtige toneelavond als een speelfilm, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten.

 

Credits

van Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool tekst Anton Tsjechov bewerking Jacob Derwig en Jeroen De Man regie Jeroen De Man met Jacqueline Blom, Jacob Derwig, Teun Luijkx e.a. 
 
 
inleiding om 19.00 uur door Ricci Scheldwacht
In de inleiding krijgt u meer te horen over de achtergronden en de totstandkoming van de voorstelling. Het duel is een bewerking van een korte roman van Anton Tsjechov. Daarin behandelt de Russische schrijver een brandende actuele kwestie van zijn tijd: wat te doen met mensen die niet kunnen of willen meekomen? Op welke denkbeelden baseerde Tsjechov zich? En waarom is die vraag nog altijd actueel?
 
Ricci Scheldwacht (Den Haag, 1965) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien werkt hij in de journalistiek voor onder meer Esquire, HP/De Tijd en het Indisch maandblad Moesson. Daarnaast geeft hij voor het Nationale Theater inleidingen aan het publiek. In 2014 verscheen zijn boek Echte hockeyers douchen niet.

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie