fotografie: Sanne Peper
vr 8 feb ’19 20:00
GEANNULEERD

Heisenberg

Theater Rotterdam: Johan Simons
8 feb ’19
20:00
  • vr 8 feb ’19
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Graag attenderen wij je erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vind je in de link.

Deze voorstelling is geannuleerd. Helaas gaat deze voorstelling in Nijmegen niet door, vanwege tegenvallende kaartverkoop. Graag maken wij u erop attent dat de toneelvoorstelling nog wel op andere plekken te bezoeken is, kijk hier voor het overzicht

Theater Rotterdam brengt drie theatericonen samen. Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw tegenover elkaar in de eerste Nederlandse bewerking van Heisenberg. Een knetterend liefdesspel van gerenommeerd toneelschrijver Simon Stephens, dat eerder al met groot succes in New York, Londen en Duitsland werd opgevoerd. 

Knetterend liefdesspel tussen twee mensen die al een groot deel van hun leven hebben geleefd. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe?

Midden op een hectisch, overvol station, ziet Georgie Alex en ze kust hem in zijn hals. Dit indringende moment dwingt de twee vreemden ertoe zichzelf op het spel te zetten. Eigenlijk zijn ze niet op zoek naar iets en zeker niet naar iemand. Toch gaan ze tot hun eigen verrassing een ontdekkingsreis aan naar elkaar, naar zichzelf en naar wat het leven hen nog te bieden heeft. Ze proberen een manier te vinden om te leven met de obstakels die de weg naar vrijheid en geluk blokkeren.

De Britse toneelschrijver Simon Stephens schreef een stuk zoals hij nooit eerder deed. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg koesterend, experimenteert hij vrijuit met Georgie en Alex. Hij creëert een humoristisch, muzikaal en energiek universum, een wereld vol levenskracht die loskomt als je het onvoorspelbare omhelst. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe?

De Nederlandse bewerking van Heisenberg brengt Hans Croiset, Elsie de Brauw en Johan Simons voor het eerst samen. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van de drie theatericonen uit. De scherpzinnige vertaling van Ariane Schluter voedt de chemische reactie tussen Croiset en De Brauw.

We doen er zo godvergeten lang over voor we beseffen wie we eigenlijk zijn en dan nog weten we niet wie we zijn. Maar het accepteren van het feit dat we het niet weten, daarover gaat het stuk.
- regisseur Johan Simons

Heisenberg. Negentienzevenentwintig.
Het onzekerheidsprincipe.

De Telegraaf
• “[…] in Heisenberg klinkt de ware betekenis vooral tussen de spraakwaterval van Georgie door […] Dan voel je hun eenzaamheid, de pijn en het verlangen naar echte verbinding.”
• “Diepe ontroering”

Trouw
• “Heisenberg is een mooi geschreven stuk, door Ariane Schluter in opvallend lekker bekkend Nederlands vertaald bovendien.”
• “Elsie de Brauw is meesterlijk”

Volkskrant
• “Uitstekende spelers”
• “De Brauw fladdert tamelijk geniaal over het podium”
• “Croisets bijna-lethargie verandert gaandeweg in een warm mededogen en opbloeiende levenslust”
• “Knap is hoe vooral De Brauw een soort lichtheid inbrengt en Croiset een nuchtere relativering, waardoor om sommige situaties te lachen valt.”

Leidsch Dagblad
• “Hans Croiset en Elsie de Brauw fenomenaal”
• “Een genot om naar te kijken, dit is acteren tot in de perfectie”

tipvanannerose.nl
• “Een krachttoer van anderhalf uur”
• “De mentale en fysieke worsteling tussen Hans Croiset en Elsie de Brauw is fascinerend. Dat komt vooral doordat deze acteurs hun vak tot in elke vezel beheersen.”
• “Ik heb ongetwijfeld een avond beleefd met meesterlijk acteren in de hoofdrol. Chapeau!”


Publieksreacties Heisenberg

“Ongelofelijk mooi en intens.”

“O, wat was het mooi!”

“Subtiel, verrassend, zien!”

“Hier kun je me echt voor wakker maken.”

“Wat is het toch fijn om te kijken naar geweldige acteurs die je blindelings volgt in hun onberekenbare personages.”

“De spanning tussen die twee is goed voor anderhalf uur spetterend theater: sprankelend, spannend, dynamisch en ontroerend theater.”

“Wij hebben genoten en het er nog het hele weekend over gehad.”

“Ik vond het heel leuk, ik heb af en toe ook erg hard gelachen. En heel goed gespeeld ook!”

“Het is knap hoe ze op mekaar ingespeeld zijn, hoe ze elkaar aftasten. Met een mooi einde.”

“Ik vond het een heel mooi verhaal en heb heel erg genoten van de beelden en de muziek van de voorstelling.”

“Ik vond het een heel mooie voorstelling, ik vond het heel schoon en zuiver en goed gespeeld.”

“Ik had vanaf het begin niet het gevoel dat je naar acteurs aan het kijken was, je zat er meteen helemaal in.”

“We hebben ons meer dan vermaakt, het was een heel bijzondere avond.”

“Ik werd er heel erg blij van, ik vond het prachtig, heel erg mooi gespeeld.”


Reactie Robbert Dijkgraaf

“Een heel ontroerend stuk, en prachtig gespeeld. Wat ik ook heel erg mooi vond, behalve de twee fantastische acteurs, was de vormgeving. Daar werd echt mee gespeeld, we zaten de hele tijd een beetje tussen werkelijkheid en droom.”

In de Nederlandse bewerking staan theatericonen Hans Croiset en Elsie de Brauw samen op het toneel.

Credits

tekst Simon Stephens vertaling Ariane Schluter regie Johan Simons met Elsie de Brauw & Hans Croiset decorontwerp Marc Warning lichtontwerp Axel Dikkers kostuums Elsie de Brauw i.s.m. kostuumatelier Theater Rotterdam regieassistent Gilles Groot in coproductie met Stichting GoneWest Weergaloos fotografie campagnebeeld Lonneke van der Palen / Vruchtvlees

inleiding om 19.00 uur
In een half uur vertelt Laura Simonse of Marieke Dijkwel meer over het creatieproces van Heisenberg. Je hoort meer over de toneelschrijver Simon Stephens, over regisseur Johan Simons en acteurs Elsie de Brauw en Hans Croiset. Natuurlijk blijft ook Werner Heisenberg niet onbesproken; de Duitse natuurkundige die in 1927 het onzekerheidsprincipe formuleerde en daarmee een revolutie ontketende in de klassieke fysica. 
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie