Knetterend liefdesspel tussen twee onberekenbare deeltjes

Heisenberg

Theater Rotterdam: Johan Simons
vr 8
februari

Theater Rotterdam brengt drie theatericonen samen. Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw tegenover elkaar in de eerste Nederlandse bewerking van Heisenberg. Een knetterend liefdesspel van gerenommeerd toneelschrijver Simon Stephens, dat eerder al met groot succes in New York, Londen en Duitsland werd opgevoerd.

 

Knetterend liefdesspel tussen twee mensen die al een groot deel van hun leven hebben geleefd. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe? 

fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper
fotografie: Sanne Peper

In de Nederlandse bewerking staan theatericonen Hans Croiset en Elsie de Brauw samen op het toneel.

 

Midden op een hectisch, overvol station, ziet Georgie Alex en ze kust hem in zijn hals. Dit indringende moment dwingt de twee vreemden ertoe zichzelf op het spel te zetten. Eigenlijk zijn ze niet op zoek naar iets en zeker niet naar iemand. Toch gaan ze tot hun eigen verrassing een ontdekkingsreis aan naar elkaar, naar zichzelf en naar wat het leven hen nog te bieden heeft. Ze proberen een manier te vinden om te leven met de obstakels die de weg naar vrijheid en geluk blokkeren.

 

 

De Britse toneelschrijver Simon Stephens schreef een stuk zoals hij nooit eerder deed. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg koesterend, experimenteert hij vrijuit met Georgie en Alex. Hij creëert een humoristisch, muzikaal en energiek universum, een wereld vol levenskracht die loskomt als je het onvoorspelbare omhelst. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe?

 

De Nederlandse bewerking van Heisenberg brengt Hans Croiset, Elsie de Brauw en Johan Simons voor het eerst samen. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van de drie theatericonen uit. De scherpzinnige vertaling van Ariane Schluter voedt de chemische reactie tussen Croiset en De Brauw.

 

We doen er zo godvergeten lang over voor we beseffen wie we eigenlijk zijn en dan nog weten we niet wie we zijn. Maar het accepteren van het feit dat we het niet weten, daarover gaat het stuk.
- regisseur Johan Simons

 

Heisenberg. Negentienzevenentwintig.
Het onzekerheidsprincipe.

 

Credits

tekst Simon Stephens vertaling Ariane Schluter regie Johan Simons met Elsie de Brauw & Hans Croiset decorontwerp Marc Warning lichtontwerp Axel Dikkers kostuums Elsie de Brauw i.s.m. kostuumatelier Theater Rotterdam regieassistent Gilles Groot in coproductie met Stichting GoneWest Weergaloos fotografie campagnebeeld Lonneke van der Palen / Vruchtvlees

inleiding om 19.00 uur
In een half uur vertelt Laura Simonse of Marieke Dijkwel meer over het creatieproces van Heisenberg. Je hoort meer over de toneelschrijver Simon Stephens, over regisseur Johan Simons en acteurs Elsie de Brauw en Hans Croiset. Natuurlijk blijft ook Werner Heisenberg niet onbesproken; de Duitse natuurkundige die in 1927 het onzekerheidsprincipe formuleerde en daarmee een revolutie ontketende in de klassieke fysica. 
Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten