Het Gelders Orkest

Oosterse sferen met Sheherazade
24 nov ’18
20:15
  • za 24 nov ’18
    20:15 - 22:00
    De Vereeniging Concertzaal
    Pauze 21:00
    geweest
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

De flamboyante Italiaan Antonello Manacorda neemt na zeven jaar afscheid als chefdirigent van Het Gelders Orkest. De Nederlands-Koerdische Hawar Tawfiq kreeg opdracht een nieuw werk te schrijven. Een van de eerste klassieke stukken die Tawfiq als kind hoorde was ´Sheherazade' van Rimski-Korsakov met verhalen uit onder meer de Koerdische landstreek. Als contrast met deze ‘Oosterse’ muziek klinkt het Eerste vioolconcert van Max Bruch.

fotograaf: Nikolaj Lund

Unaniem was de pers zeven jaar geleden over het droomdebuut van chef-dirigent Antonello Manacorda bij Het Gelders Orkest: "Manacorda geeft met de Zevende van Mahler zijn visitekaartje af" en "Het Gelders Orkest stijgt onder leiding van de nieuwe maestro boven zichzelf uit". Nu neemt de flamboyante en energieke Italiaan afscheid met een bijzonder programma rond het opdrachtwerk van de Nederlands-Koerdische componist Hawar Tawfiq.

Het brengt Tawfiq terug naar zijn jonge jaren in zijn geboorteland. Een van de eerste klassieke stukken die hij daar hoorde was Sheherazade van Rimski-Korsakov, een compositie die deels oude verhalen uit de Koerdische landstreek vertelt. Hoe mooi is het dan om de muziek van Rimski-Korsakov aan die van Tawfiq te verbinden.

Als contrast tussen al deze ‘Oosterse’ muziek het geliefde Eerste vioolconcert van Max Bruch. Geknipt voor meestervioliste Antje Weithaas, die met haar complete cd-opname met de vioolcomposities van Bruch alom respect afdwong.

 

Credits

dirigent Antonello Manacorda viool Antje Weithaas Tawfiq 1002, wereldpremière Bruch Vioolconcert nr.1 Rimski-Korsakov Sheherazade
inleiding om 19.15 uur
 
Be my guest
Bij dit concert organiseren wij ‘Be my guest’, een vrijblijvende ontmoeting voor de nieuwsgierige bezoeker. Tijdens de pauze en na afloop kunt u aansluiten bij de speciale ontmoetingsplek in het Grand Café. Onze gastvrouw ontvangt u hier en er is ruimte voor een drankje en een praatje. En wie weet, haken de artiesten ook nog even aan.
 

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie