Het Gelders Orkest

Wagners ode aan de verboden liefde
2 feb ’19
20:15
  • za 2 feb ’19
    20:15
    De Vereeniging Concertzaal
    geweest
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

Verboden liefde is het thema van dit concert, dat begint met het beroemdste verboden liefdespaar, Romeo en Julia. Richard Wagner ging, getrouwd en wel, een relatie aan met de eveneens gehuwde Mathilde Wesendonck en zette haar poëtische teksten op muziek. Bartóks grootste liefde, zijn muziek, was verboden in Nazi-Europa. Hij vluchtte naar Amerika en schreef er zijn Concert voor Orkest.

Ben ‘young rising star’ Glassberg staat voor het eerst op de bok bij Het Gelders Orkest. Hij verbijsterde de muzikale wereld toen hij bij het concours voor jonge dirigenten in Besançon alle prijzen won en de bijnaam ‘Big Ben’ kreeg. ‘Werkelijk begaafd met een glanzende carrière in het vooruitzicht’ was het commentaar van de jury. Ben Glassberg dirigeert een programma met verboden liefde als thema. Het begint met het beroemdste verboden liefdespaar aller tijden: Romeo en Julia. Het wordt gespeeld in de versie van Tsjaikovski. Juist hij, die zijn homoseksuele gevoelens in het 19e-eeuwse Rusland angstvallig verborgen moest houden, kende het maar al te goed. Het maakt zijn symfonisch gedicht over de geliefden des te indringender.

Wagnerspecialist Kelly God
Ook Wagner kende de verboden liefde van dichtbij. Het is een onderwerp in veel van zijn opera’s als Tannhäuser en Tristan und Isolde. Maar het meest persoonlijk bezingt hij het wel in de liederen die hij maakte op tekst van Mathilde Wesendonck. Hoewel beiden getrouwd, hadden ze enige tijd een innige verhouding waarin beider harten verbonden waren in muziek en literatuur. Deze uiterst intieme muziek van Wagner vereist een sopraan met uitstraling en finesse. Het zijn twee eigenschappen die zangeres en Wagner-specialist Kelly God – ‘zij zingt prachtig droomachtig met een indrukwekkende dictie en expressiviteit’ aldus Opera Nederland over haar vertolking van de Wesendonck-Lieder - overtuigend in zich verenigt.
 

Credits

dirigent Ben Glassberg sopraan Kelly God i.s.m. Orkest van het Oosten
Tsjaikovski Romeo en Julia Wagner Wesendonck-Lieder Bartók Concert voor orkest inleiding om 19.15 uur
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie