Maarten Engeltjes & PRJCT AMSTERDAM

Virtuoso!
vr 22
februari
  • vr 22 feb
    20:15 - 21:30
    De Vereeniging Concertzaal
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Meer informatie vindt u hier

De wereldse cantates van Vivaldi zijn kleine opera’s op zich, met liefde, wanhoop en wraak als terugkerende thema’s. Muzikale pareltjes waarin countertenor Maarten Engeltjes zich uitleeft in adembenemende coloraturen en technische capriolen.

fotografie: Hans van der Woerd
fotografie: Hans van der Woerd
fotografie: Hans van der Woerd
fotografie: Hans van der Woerd
fotografie: Hans van der Woerd
fotografie: Hans van der Woerd
fotografie: Hans van der Woerd
fotografie: Hans van der Woerd

Maarten Engeltjes zingt in dit programma muziek van Vivaldi, Monteverdi en Cavalli. De wereldse cantates van Vivaldi zijn elk bijna een opera op zich. De cantates hebben pastorale teksten en gaan vaak over liefdesproblemen – een groot contrast met Vivaldi’s kenmerkende opgewektheid. De liefde is in deze cantates verraderlijk en wreed. In Qual per ignoto calle maakt de verteller een duistere reis naar de krochten van zijn gepijnigde hart. In andere cantates smeekt de minnaar om genade, of smeedt hij wraakzuchtige plannen.

 

Vivaldi’s cantates beleven de laatste jaren een revival. Behalve een groot vioolpedagoog moet hij ook een kundig zangleraar zijn geweest, want veel van zijn leerlingen werden later bekende operasterren. De virtuositeit van zijn opera’s en cantates is niet te versmaden.

 

De onmogelijke capriolen en coloraturen zijn verbluffend en zullen u nog lang bijblijven! Ook staan enkele pareltjes van o.a. Monteverdi en Cavalli op het programma.

 

alternatieve opstelling
In overleg met de musici is gekozen voor een alternatieve opstelling.
De stoelen worden uit de voorzaal verwijderd. Het ensemble zal dan op de vlakke vloer optreden, met u als publiek daar omheen. Wij denken dat deze opstelling de kwaliteit van het concert en de beleving ten goede komt.

Met zijn eigen ‘band’ lijkt zijn stem bevrijd uit eigenzinnige harnassen van barokdirigenten. Hij durft te vertragen tot bijna stilstand en boetseert vloeiende fluistertonen...’
de Volkskrant

Credits

countertenor Maarten Engeltjes theorbe Asako Ueda cello/viola da gamba Robert Smith contrabas Alon Portal klavecimbel Edoardo Valorz
werken van Vivaldi, Monteverdi, Cavalli en Kapsberger 
Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.

klik hier voor meer informatie sluiten