foto: Ada Nieuwendijk
wo 29 mei ’19 20:15 - 22:05

Louis Andriessen 80 jaar

Asko|Schönberg & Reinbert de Leeuw
29 mei ’19
20:15 - 22:05
  • wo 29 mei ’19
    20:15 - 22:05
    Pauze 21:10
    De Vereeniging Concertzaal
  • Graag attenderen wij je erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vind je in de link.

Louis Andriessen: Nederlands grootste componist van dit moment met een enorme internationale reputatie, schepper van een ontzagwekkend oeuvre. Op 6 juni 2019 wordt hij 80. Asko|Schönberg en Reinbert de Leeuw werkten veelvuldig met hem en brachten veel van zijn werken in première. Alle reden om Andriessen in de schijnwerpers te zetten met muziek die zijn carrière in vogelvlucht toont.

Videokunstenaar Jaap Drupsteen creëert bij alle drie de werken op dit programma visuals die voor het eerst in Nederland te zien zijn en zorgt daarmee voor een spectaculaire totaalervaring. Reinbert de Leeuw, vriend, kenner en tijdgenoot van Andriessen, dirigeert.


Het oudste stuk van de avond, het radicale en ritmisch opzwepende Hoketus (1976), ontstond vlak na Andriessens internationale doorbraakwerk De Staat. Het extatische Dances schreef hij oorspronkelijk in 1991 voor een choreografie van Bianca van Dillen. Dances, voor sopraan (Claron McFadden) en ensemble, voert de luisteraar mee naar de wereld van de paranormale waarneming – een gave die gepaard gaat met angst en dramatiek. In La Passione (2002) voor stem (Cristina Zavalloni), viool (Frederieke Saeijs ) en ensemble achtervolgt de viool op een diabolische manier de stem. Andriessen baseerde het op het claustrofobische universum van de Italiaanse gedoemde dichter Dino Campana.

Rn7, de lokale omroep Nijmegen, wijdde in haar programma over kunst en cultuur een aflevering aan de bijna 80-jarige componist:

Credits

film Jaap Drupsteen dirigent Reinbert de Leeuw zang Claron McFadden en Cristina Zavalloni viool Frederieke Saeijs
Andriessen Hoketus; Dances; La Passione
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie