Eugen Onegin (Tsjaikovski)

De Staatsopera van Tatarstan
2 apr ’19
20:00
  • di 2 apr ’19
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

‘Eugen Onegin’ is Tsjaikovski’s meest geliefde opera en behoort inmiddels tot het ijzeren repertoire. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de Russische dichter Alexander Poesjkin. De prachtige melodieën van Tsjaikovski brengen de emoties van de karakters tot leven, met als hoogtepunten het duel tussen de jeugdvrienden Onegin en Lenski en de beroemde briefscène van Tatjana. Russisch gezongen met Nederlandse boventiteling

‘Eugen Onegin’ is Tsjaikovski’s meest geliefde opera en heeft terecht een vaste plek veroverd binnen het internationale repertoire. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de grote schrijver Pushkin. De prachtige melodieën van Tsjaikovski brengen de emoties van de karakters tot leven, met als hoogtepunten het dramatische duel tussen de jeugdvrienden en de gracieuze brief-scene van Tatjana, de onbetwiste heldin van de opera.

De cynische rokkenjager Eugen Onegin schuift de hartstochtelijke liefdesbrief van Tatjana terzijde en maakt tijdens een bal op het landgoed van haar familie jacht op haar oudere zus Olga. Wanneer Olga’s verloofde en Onegins vriend, de dichter Lensky, protesteert, vecht Onegin tegen zijn zin het onvermijdelijke duel uit waarin Lensky het onderspit delft.
Zes jaar later keert Onegin uit het buitenland terug en lijken de rollen omgedraaid. Eugen wordt, als door de bliksem getroffen, op slag verliefd op Tatjana en schrijft haar een liefdesbrief. De heldin van de opera –maar inmiddels wel getrouwd- wijst de bourgeois playboy echter resoluut af en Eugen blijft ontgoocheld en eenzaam achter.

Credits

muziek Pjotr Iljitsj Tsjajkovski dirigent Renat Salavatov  regie Mikhail Pandzhavidze decorontwerp Igor Grinevich
inleiding om 19.00 uur door Jeroen Swarte

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie