Classical Vibes

Ragazze Quartet en Blauwe Uur

Morton Feldman & the immortal jelly fish
24 mei ’19
20:30

Het Ragazze Quartet speelt het langstdurende strijkkwartet (ruim 5 uur!) ter wereld. Een ervaring die de tijd laat verdwijnen. 
Dompel je onder in de minimal, vervreemdende muziek van Morton Feldman. Videocollectief het Blauwe Uur projecteert een wondere onderwaterwereld op het plafond. Als bezoeker kun je luisteren op een ligbed of ontspannen wegdromen. Tussendoor even de benen strekken en (op kousenvoeten) de zaal uitlopen, mag! Een ultieme concentratie-inspanning met fijnzinnige klanken.

 

Dit programma is onderdeel van Classical Vibes: een serie waarin we je klassieke muziek telkens anders laten beleven. Laat je verrassen!

fotografie: Nichon Glerum
fotografie: Nichon Glerum

NRC omschreef het programma als een ‘sluimermarathon’: Morton Fledmans “Tweede strijkkwartet laat zich omschrijven als een lappendeken van vlossige klanken, die in steeds andere patronen een loopje nemen met het geheugen van de luisteraar.”… “Feldman luisteren is een oefening in het telkens weer als nieuw ervaren van iedere klank.”

 

Over een concertprogramma van bijna 6 uur
U kunt zich liggend of onderuit gezakt in een zitzak onderdompelen in de muziek. Als u tussentijds de benen even wilt strekken, kan dat. U mag de concertzaal zachtjes in- en uitlopen, liefst wel op sokken. U kunt in het Grand Café drankjes en/of kleine versnaperingen bestellen die u mee de zaal mag innemen. 

 

Over Morton Feldman
De in september 1987 overleden Amerikaan Morton Feldman was een unieke componist en één van de meest revolutionaire kunstenaars van de twintigste eeuw. De wijze waarop hij het idee van ‘tijd’ bij de luisteraar liet verdwijnen is ook al in duizenden artikelen beschreven: Het idee van regelmatigheid — waardoor je als luisteraar bewust of onbewust gaat ‘tellen’ — uit de muziek weghalen. En als je dit maar lang genoeg volhoudt –minstens een half uur, maar bij voorkeur langer dan een uur, dan verliest de toehoorder iedere houvast wat de ‘tijddimensie’ betreft en kan in dat opzicht het onbevangen luisteren beginnen.

Mooi hoe het gezelschap opeengestapelde dissonanten liet samensmelten tot een zacht gonzend accordeontimbre, of hoe ze je op soezelige boventoonwolkjes meevoerden naar een domein van halfslaap en doezeldroom.
NRC ****

Credits

Ragazze Quartet: viool Rosa Arnold en Jeanita Vriens altviool Annemijn Bergkotte cello Rebecca Wise

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie