Classical Vibes

Ragazze Quartet en Blauwe Uur

Morton Feldman & the immortal jelly fish
24 mei ’19
20:30
  • vr 24 mei ’19
    20:30
    De Vereeniging Concertzaal
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Meer informatie vindt u hier.

In een omgetoverde concertzaal waarin de grens tussen waken en slapen vervaagt, wordt u uitgenodigd u over te geven aan de muziek. Ragazze speelt het langst durende strijkkwartet ter wereld van Morton Feldman en de videomakers van collectief Blauwe Uur transformeren de zaal tot een wondere onderwaterwereld, waarin de onsterfelijke kwal Territopsis Nutricula rondzweeft. 

 

Een unieke ervaring van bijna zes uur, die u nog intenser beleeft, liggend op een veldbed of ontspannen onderuit zittend op een zitzak.

fotografie: Nichon Glerum
fotografie: Nichon Glerum
fotografie: Nichon Glerum
fotografie: Nichon Glerum

Tijdens dit concert ontvouwen fijnzinnige klanken zich als een wondere wereld om het publiek heen. Voor deze ultieme concentratie-inspanning werkt het Ragazze Quartet samen met het videocollectief het Blauwe Uur. Het publiek wordt uitgenodigd het zich zo comfortabel mogelijk te maken met zitzakken en andere luie 'meubels' en zich toe te vertrouwen aan de betovering die Morton Feldman heet.

 

NRC omschreef het programma als een ‘sluimermarathon’: Morton Fledmans “Tweede strijkkwartet laat zich omschrijven als een lappendeken van vlossige klanken, die in steeds andere patronen een loopje nemen met het geheugen van de luisteraar.”… “Feldman luisteren is een oefening in het telkens weer als nieuw ervaren van iedere klank.”

 

over een concertprogramma van bijna 6 uur
U kunt zich liggend of onderuit gezakt in een zitzak onderdompelen in de muziek. Als u tussentijds de benen even wilt strekken, kan dat. U mag de concertzaal zachtjes in- en uitlopen, liefst wel op sokken. U kunt in het Grand Café drankjes en/of kleine versnaperingen bestellen die u mee de zaal mag innemen. 

 

over Morton Feldman
De in september 1987 overleden Amerikaan Morton Feldman was een unieke componist en één van de meest revolutionaire kunstenaars van de twintigste eeuw. De wijze waarop hij het idee van ‘tijd’ bij de luisteraar liet verdwijnen is ook al in duizenden artikelen beschreven: Het idee van regelmatigheid — waardoor je als luisteraar bewust of onbewust gaat ‘tellen’ — uit de muziek weghalen. En als je dit maar lang genoeg volhoudt –minstens een half uur, maar bij voorkeur langer dan een uur, dan verliest de toehoorder iedere houvast wat de ‘tijddimensie’ betreft en kan in dat opzicht het onbevangen luisteren beginnen.

Mooi hoe het gezelschap opeengestapelde dissonanten liet samensmelten tot een zacht gonzend accordeontimbre, of hoe ze je op soezelige boventoonwolkjes meevoerden naar een domein van halfslaap en doezeldroom.
NRC ****

Credits

Ragazze Quartet: viool Rosa Arnold en Jeanita Vriens altviool Annemijn Bergkotte cello Rebecca Wise

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie