Op maar 4 plekken in Nederland!

Leedvermaak trilogie

Een wrang, hilarisch en ontroerend epos
28 mei ’20
-
31 mei ’20

Arnhem en Nijmegen slaan een brug tussen het culturele aanbod en presenteren samen: Leedvermaak trilogie

 

De familietrilogie van Judith Herzberg is een primeur in Nederland en maar in vier theaters te zien. 

Judith Herzberg schreef Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001). De stukken gelden als mijlpalen in het theater en zijn bovendien succesvol verfilmd door Frans Weisz. Simon is nog nooit eerder opgevoerd in ons land. Deze geroemde theatertrilogie is nu in Nederland voor het eerst, in zijn geheel te zien.


Regisseur Eric de Vroedt maakt een marathonvoorstelling in een bijzondere setting. Het publiek neemt plaats op een tribune op het toneel, terwijl de acteurs en muzikanten in de zaal en op de balkons spelen. Eric de Vroedt: “Voor mij gaat de trilogie over veerkracht. Hoe grote gebeurtenissen van de geschiedenis blijvend ingrijpen in persoonlijke levens.”

 

Het verhaal begint in 1970 met een uitbundig bruiloftsfeest. Lea trouwt voor de derde keer, met Nico. Gedurende dertig jaar volgen we hun levens en die van hun ouders, hun kinderen en hun vrienden. Mensen verbinden zich en gaan weer uit elkaar. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Trauma’s worden opgerakeld en weer diep weggestopt. Drie decennia volgen we het lief en leed van deze ‘gewone’ Nederlandse familie.

 

“Mijn trilogie gaat niet over de oorlog,” zegt Judith Herzberg in een interview (NRC, 2015). “Het gaat over moeizame relaties tegen een bepaalde achtergrond. Dat is toevallig de Tweede Wereldoorlog, maar dat is niet het echte onderwerp.” In de ogen van De Vroedt is de trilogie van Herzberg belangrijk omdat het zo Nederlands is. “Het gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken. Herzberg heeft dit meesterlijk opgeschreven in schijnbaar luchtige, tintelende dialogen.”


 

In 2018 ontving Judith Herzberg voor haar oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied.

Onderdeel van:
025

Credits

Het Nationale Theater in coproductie met Asko|Schönberg
regie Eric de Vroedt tekst Judith Herzberg met Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Gustav Borremans, Mariana Aparicio Torres, Esther Scheldwacht, Soumaya Ahouaoui, Malou Gorter, Johannes Wirix-Speetjens, Nick Renzo Garcia

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie