di 26 nov ’19 20:00 - 21:20
‘Niets is grappiger dan het ongeluk’

Eindspel

Theater Rotterdam
26 nov ’19
20:00 - 21:20
  • di 26 nov ’19
    20:00 - 21:20
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Graag attenderen wij je erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vind je in de link.

Eindspel speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg.

Bekijk het digitale magazine over Eindspel. 

Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw, als geen ander. Na het bejubelde Revolutionary Road brengt regisseur Erik Whien nu Becketts Eindspel op het toneel. Daarmee keert hij terug naar de grote zaal, met een geweldige cast van oudere toneelspelers: Hans Croiset (winnaar Louis d’Or), René van ‘t Hof (winnaar VSCD Mimeprijs), Cas Enklaar en Elsje de Wijn.

Eindspel speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov. De bejaarde ouders van Hamm, Nagg en Nell, leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel.

En dat is geestiger dan het lijkt. ‘Niets is grappiger dan het ongeluk’, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit. Met droge terzijdes en snelle taalspelletjes maakt hij van Eindspel een lichtvoetige tragedie.

Het werk van Samuel Beckett is een grote inspiratie voor regisseur Erik Whien. Met zijn heldere taalgebruik en minimale setting creëert hij een wereld waarin grote levensvragen aan het licht komen. Hoe ga je om met eindigheid? Het is deze vraag die Beckett met zoveel absurditeit en spelplezier te lijf gaat, dat daarin een ontroerend antwoord schuilt.

“Hans Croiset en René van ’t Hof zijn fenomenaal in deze lichte, absurde regie van Samuel Becketts Eindspel.” - ★★★★★ Volkskrant
“Regisseur Erik Whien houdt de voorstelling verrassend licht. ” - ★★★★ NRC
“Alle aandacht gaat uit naar de acteurs die met trefzekere precisie hun rollen vertolken.”- ★★★★ De Telegraaf
“Hans Croiset ontwapenend, Rene van 't Hof perfect gecast” - Theaterkrant
 

‘Niets is grappiger dan het ongeluk’

Eindspel: een liefdevolle opeenstapeling van strandende voornemens

Parool

Credits

tekst Samuel Beckett vertaling Jacoba van Velde regie Erik Whien dramaturgie Rob Klinkenberg spel Hans Croiset, René van het Hof, Cas Enklaar en Elsje de Wijn 

Inleiding om 19:00 uur door Gilles Groot of Marieke Dijkwel. Zij vertellen je meer over Eindspel, over de voorliefde van Erik Whien voor het werk van Samuel Beckett en het repetitieproces in aanloop naar de voorstelling.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie