do 13 feb ’20 20:00
What’s in a fairytale?!

De Rattenvanger

Toneelgroep Oostpool
13 feb ’20
20:00

Een pijnlijk en herkenbaar verhaal over kinderen die geleerd hebben dat zíj het middelpunt van de wereld zijn, over een bizarre kinder-kidnap en de vraag of kinderen soms niet beter af zijn zonder al die opvoedmethodes. Maatschappijsatire in zijn meest zuivere vorm.

In het drieluik What’s in a fairytale?! worden oeroude verhalen met hedendaagse ogen bekeken. Na Robin Hood (2018) en Bambi (2019) is het dit jaar tijd een emotionele en explosieve remake van De Rattenvanger: een voorstelling over kinderen. Of eigenlijk, die van een ander. Een anti-sprookje voor volwassenen.

Hoe ging het ook alweer? De Rattenvanger lokt alle ratten uit de stad en als hij vervolgens zijn beloofde geld niet krijgt, fluit hij alle kinderen weg, de ouders radeloos achterlatend. De moraal van het verhaal? Afspraak is afspraak? En bij twijfel, kies voor wraak? Regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht schrijven een satire over de opvoeding van onze kinderen in deze maatschappij. Want wie bepaalt er wat goed is voor ons kroost?

De rattenvanger heeft een grootscheepse kinderbevrijdingsactie op touw gezet en jij bent getuige van de verdediging van drie perspectieven op dit verhaal: die van de ietwat vreemde rattenvanger, die van de boze vader én die van de eigenwijze kinderen. De achterblijvende vaders bijten van zich af: ‘Blijf met je poten van mijn kind af!’. De rattenvanger weet het beter: ‘Jullie verpesten jullie kinderen’. En de kinderen gebruiken hun stem: ‘We don’t need your education!’.

Een pijnlijk en herkenbaar verhaal over kinderen die geleerd hebben dat zíj het middelpunt van de wereld zijn, over een bizarre kinder-kidnap en de vraag of kinderen soms niet beter af zijn zonder al die opvoedmethodes. Maatschappijsatire in zijn meest zuivere vorm. Kom lekker een avondje filosoferen tot je de slappe lach krijgt. De Rattenvanger is een full body treatment: een sixpack-workout en fronsrimpel-massage in één.

Sarah Moermans en Joachim Robbrecht doen aan upcycling van oeroude verhalen geven in de theaterreeks What’s in a Fairytale?! achterhaalde sprookjes een tweede leven met een grotere maatschappelijke waarde.

Maatschappijsatire over andermans kinderen

Credits

tekst Joachim Robbrecht regie Sarah Moeremans spel Joep van der Geest, Gillis Biesheuvel, Louis van der Waal e.a. scenografie Dorothee Curio muziek Wessel Schrik kostuums Daphne de Winkel

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie