fotografie: Peter Lodder
za 30 nov ’19 20:15 - 21:30

Nederlands Blazers Ensemble

The Unknown Chaplin (met filmvertoning)
30 nov ’19
20:15 - 21:30
  • za 30 nov ’19
    20:15 - 21:30
    De Vereeniging Concertzaal
  • Graag attenderen wij je erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vind je in de link.

Op 30 november vieren wij de heropening van De Vereeniging na een grondige renovatie. Lees meer over het complete en gratis toegankelijke programma.

The Unknown Chaplin van het Nederlands Blazersensemble is onderdeel van het festijn. Vier het feest met ons mee en bestel nu je (gratis) tickets! Je hoeft geen actiecode in te voeren.
 

Het Nederlands Blazersensemble brengt een ode aan het kunstenaarschap van Charlie Chaplin, de grootste komiek aller tijden.

Het Nederlands Blazers Ensemble vroeg vier componisten om nieuwe muziek te schrijven bij vier minder bekende zwijgende films van Chaplin. Daarnaast speelt het ensemble Philip Glass’ contemplatieve soundtrack voor de film Mishima: A Life in Four Chapters.
 

De vier componisten zijn gekozen om hun verschillende kwaliteiten. Oene van Geel heeft roots in de jazz, Reza Nemavar zowel in Bach als in de revolutionaire avant-garde. Micha Hamel is, misschien wel het meest van de vier, de echte filmcomponist. Julian Schneemann heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld en laat zich inspireren door muziek van over de hele wereld.  
 

The Unknown Chaplin
De ‘stomme’ film uit de vroege 20ste eeuw was natuurlijk niet geluidloos. Muziek speelde een uiterst belangrijke rol in het narratief. Behalve acteur en regisseur was Charlie Chaplin ook componist. Hij speelde verdienstelijk cello (linkshandig!) en ging zich steeds meer bemoeien met de muziek van zijn films. Nagenoeg de volledige soundtrack van de klassieker Modern Times is van zijn hand. Bij zijn eerdere werk was de muzikale begeleiding vooral een kwestie van live improvisatie door de organist of pianist van dienst in de bioscoop.

Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het NBE:
“Ik droom al heel lang over een project met films van Charlie Chaplin. Er zijn natuurlijk meer grootheden in die wereld, zoals die waanzinnige Buster Keaton, maar Chaplin is in mijn ogen het universeel genie. Het gaat bij hem nooit alleen om de humor. Er zit altijd iets achter. Hij is de Johan Cruijff van de stomme film. We hebben overigens heel bewust niet voor klassiekers als The Great Dictator of Modern Times gekozen. We laten de minder bekende Chaplin van vóór 1918 zien. Het zijn echt heel grappige en aangrijpende films, die weinig mensen zullen kennen.”
 

Credits

Reza Namavar A Night in the Show Micha Hamel The Fatal Mallet; His Musical Career Oene van Geel The Rounders Julian Schneemann 'Schaatsfilm’; Kurort Philip Glass strijkkwartet nr. 3 Mishima

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie