za 31 aug ’19 13:15 - 14:30
Sleutel van de schouwburg

Nijmeegse schrijvers lezen voor

De 24 uur van Nijmegen
31 aug ’19
13:15 - 14:30
  • za 31 aug ’19
    13:15 - 14:30
    Stadsschouwburg Theatercafé, vrije plaatskeuze
  • Graag attenderen wij je erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vind je in de link.

Nijmeegse schrijvers Quader Shafiq, Marcel Rözer,

Hanneke Hendrix en Victor Vroomkoning lezen voor.
 

Marcel Rözer

Op 11-jarige leeftijd las hij ‘Pietje Bell gaat naar Amerika’ en toen was het duidelijk: Marcel Rözer wilde journalist worden.
In 1990 begon hij als sportjournalist voor diverse dagbladen van Wegener Uitgeverijen. In 1998 kwam de overstap naar de VPRO, waar hij redacteur werd bij Sportpaleis De Jong. In 2000 begon het voetbalmaandblad JOHAN, en werd Rözer er een van de sportschrijvers. Sinds 2005 is hij zelfstandig ondernemer. Marcel Rözer schreef sindsdien onder meer voor de VPRO-gids, Nieuwe Revu, Vrij Nederland, Onze Wereld en NRC Handelsblad. Ook werkte hij mee aan de ontwikkeling van Just Kick It, een voetbalblad voor de jeugd en schrijft hij columns in de Gelderlander. In 2008 won hij de Hard Gras Prijs voor het beste sportjournalistieke verhaal van het jaar.
Marcel komt voorlezen uit eigen werk. Hij schreef o.a. het prachtige boek Zo Vader. ‘In Zo vader duikt journalist Marcel Rözer in het leven van zijn ouders en de rest van de familie. Met de Achterhoek als decor beschrijft Rözer de geschiedenis van zijn ‘foute’ familie. Laag voor laag komt hij dieper bij de waarheid, bij de feiten die angstvallig voor hem verborgen werden gehouden en die hij onbewust ook liever niet wist. Daarnaast probeert hij zich te ontdoen van het masker van schuld en schaamte dat doorgegeven werd van vader op zoon.’

Victor Vroomkoning

Victor Vroomkoning werd als Waltherus (Walter) Antonius Bernardinus van de Laar geboren op 6 oktober 1938 te Boxtel. Zijn studie Nederlands bracht hem naar Nijmegen.

In 1980 sloot hij zich aan bij het in O’42 opererende Klein Literair Café Nijmegen, broedplaats voor beginnende schrijvers, enkele jaren was hij ook redacteur van het Groot Literair Café, dat literaire bijeenkomsten organiseerde.

Vroomkoning heeft vrijwel uitsluitend poëzie gepubliceerd. Hij deed dit in een groot aantal literaire tijdschriften. In 1983 verscheen zijn debuutbundel De einders tegemoet bij de Nijmeegse uitgeverij De Stiel. Sindsdien verscheen een groot aantal bundels, voornamelijk bij Manteau en De Arbeiderspers, zijn huidige uitgever. In november 2008 verscheen ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag Ommezien, Gedichten 2008-1983, Vroomkonings ruime keuze uit de neerslag van een kwart eeuw dichterschap. Behalve het merendeel van de eerder in bundels verschenen gedichten - nogal eens herzien - is in Ommezien nieuw werk bijeengebracht onder de titel Reislust. In 2014 verscheen Zag je onderweg het koren staan?, het in eigen beheer uitgegeven tribuut aan zijn ouders.

In 2014 werd Walter van de Laar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje - Nassau wegens zijn verdiensten voor de poëzie.


 

Qader Shafiq

Qader Shafiq kwam op zijn 25e naar Nederland; sinds 1994 woont hij in Nijmegen. Hij wekte de nieuwsgierigheid in zichzelf dit platte land te leren kennen, van de Nederlandse taal te houden en in het Nederlands te schrijven. Zijn gedichten zijn in verschillende bloemlezingen verschenen.

In zijn laatste bundel ziensdurf verkent Qader Shafiq (Kabul 1968) zichzelf in de wereld. Hij dicht over de processen die een vluchteling doormaakt. Over de gevolgen van ontworteling, vervreemding en aarding in een nieuwe samenleving. Over het permanente rouwproces van de migrant. Hij probeert daarmee duizenden kilometers en soms eeuwen te overbruggen.

Qader Shafiq is oprichter en directeur van Bureau Wijland, een advies- en projectbureau dat staat voor duurzame verbinding van mensen en organisaties, met elkaar en met de samenleving. Daarnaast is hij columnist en dichter.

Shafiqs columns, verhalen en opiniestukken zijn via de radio uitgezonden en in diverse regionale en landelijke bladen gepubliceerd. Hij stelde verscheidene proza- en poëziebundels samen: Feest van tranen en glimlach, Veelzeggende Cijfers en Een zwijgend lied op mijn lippen, een bloemlezing met gedichten en verhalen van Afghaanse schrijvers. Ook is hij medesamensteller van Hoezo tolerant? waarin elf bekende en minder bekende Nederlanders zich uitspreken over tolerantie en de multiculturele samenleving, en de poëziebundel Hoe zie je de toekomst?

Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix studeerde Writing for Performance aan de HKU en Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Ze woont in de buurt Nijmegen met man en kind, en heeft in 2018 haar derde roman uitgebracht. Ze schrijft boeken bij De Geus, geeft les aan de kunstacademie en de Schrijversvakschool en maakt hoorspelen voor de radio.
Tijdens De 24 uur van Nijmegen leest ze voor uit haar laatst verschenen roman Aswoensdag en gaat ze met Pieter van de Waterbeemd in gesprek over het vak scenarioschrijver.
 

zing, speel, hoor, lach, proef, dans & bewonder

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie