fotografie: Foppe Schut
wo 5 feb ’20 20:15

Nederlands Kamerkoor & Quatuor Danel

Goetia 72 - In umbra lucis (Auerbach)
5 feb ’20
20:15

Het toegankelijke werk van de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach is vol vuur en zeggingskracht. In Goetia 72 - in umbra lucis verkent zij de duistere wereld van de 72 demonen. 

Pers en publiek waren laaiend enthousiast bij de wereldpremière in 2016 van haar compositie 72 Angels, voor 24 zangers en saxofoonkwartet. 72 Angels bezong de 72 namen van de engelen uit de Hebreeuwse bijbel. In haar nieuwe werk verkent Auerbach, opnieuw in 72 preludes waarin uitsluitend namen klinken, de duistere wereld van de 72 demonen. Het Nederlands Kamerkoor trekt voor deze Nederlandse première samen op met het fantastische Quatuor Danel uit Frankrijk.

 
Goetia 72 en 72 Angels  
Voor de werken Goetia 72 en 72 Angels liet de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach zich inspireren door de Hebreeuwse bijbel en andere esoterische teksten. De naam Goetia 72 – in umbra lucis is gebaseerd op de Ars Goetia, een handboek voor magische praktijken uit de 17e eeuw. In dit boek, dat Auerbach als uitgangspunt gebruikte voor haar nieuwe werk, wordt beschreven hoe koning Salomo 72 demonen opsloot in een verzegeld vat. Samen met het Franse strijkkwartet Quatuor Danel en chef-dirigent Peter Dijkstra buigt het Nederlands Kamerkoor zich over deze mystieke demonennamen.


Waar de 72 demonen zich in de schaduwwereld bevinden – in umbra lucis, was Auerbachs eerdere werk in deze cyclus, 72 Angels, een muzikale vertelling in splendore lucis – in het licht. De 72 engelennamen werden in 2016 door het Nederlands Kamerkoor en het Raschèr Saxophone Quartet in wereldpremière gebracht en vol lof ontvangen. Het koor brengt 72 Angels nu uit op cd, verkrijgbaar vanaf 31 januari en te reserveren via de website van het koor. 

Lera Auerbach (Tsjeljabinsk, 1973) is een van ’s werelds meest toonaangevende componisten. Auerbach werd geboren in de Sovjet-Unie en vluchtte op 17-jarige leeftijd tijdens een concerttournee naar de Verenigde Staten om daar haar muzikale carrière verder op te bouwen. Haar oeuvre bestaat inmiddels uit meer dan 130 werken en is uitgevoerd door befaamde solisten en gezelschappen wereldwijd. Naast componist en pianist is Auerbach tevens beeldend kunstenaar.

Thea Derks had een interview met Lera Auerbach over haar nieuwe compositie. Lees het artikel.

Credits

dirigent Peter Dijkstra
Auerbach Goetia 72 - in umbra lucis
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie