fotografie: Rahi Rezvani
vr 13 dec ’19 20:00 - 22:15

Soir Historique

Nederlands Dans Theater 1
13 dec ’19
20:00 - 22:15
  • vr 13 dec ’19
    20:00 - 22:15
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Graag attenderen wij je erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vind je in de link.

In Soir Historique staat de kamer als dansthema centraal. Met choreografieën van Hans van Manen, Gabriela Carrizo en Edward Clug.


Deze voorstelling heeft twee pauzes: je kunt de bij de ticket inbegrepen consumptie uitsluitend gebruiken in de eerste pauze.

Programma
The missing door (Carrizo) - 30 min
pauze
Situation (Van Manen) 33 min
pauze
APERTURE (Clug) 27 min

In Soir Historique staat de kamer als dansthema centraal en hoe dit onderwerp een weg vond in het rijke, zestigjarige oeuvre van Nederlands Dans Theater (NDT). In 1970 creëerde grootmeester Hans van Manen speciaal voor NDT Situation, dat zich afspeelt in een lege kamer met enkel een deur en een klok. Er is geen muziek. In plaats daarvan worden de dansers geleid door geluidsopnamen voor amateurfilms en soundchasers.

Over Situation, zei Van Manen: “Ik hou er helemaal niet van over mijn balletten te praten. Als ik dat had gekund was ik wel schrijver geworden. Ik maak juist balletten om niet te hoeven praten. De dans is mijn taal. Zeker over Situation kan ik nauwelijks wat zeggen. Het gaat over agressie en geweld. Dat lijkt me wel voldoende.”
Dit vernieuwende werk zette in de daaropvolgende decennia de toon voor vele baanbrekende choreografen bij NDT. Sterke voorbeelden van zulke innovatieve stemmen zijn Gabriela Carrizo en Edward Clug.

Van Carrizo staat The missing door (2010) op het programma. Het werk kan worden omschreven als puur danstheater, uitgevoerd in een surrealistische kamer waarin spanning, absurditeit, humor en timing subliem samenvallen. Geïnspireerd op deze omgevingen, deze situations, wordt Soir Historique voltooid met een wereldpremière van Clug. De creatieve Roemeense choreograaf staat bekend om zijn subtiele en scherp gedefinieerde bewegingstaal.

In tegenstelling tot wat vermeld staat in de brochure is er voorafgaand aan de voorstelling geen openbare inleiding.

Credits

Hans van Manen Situation Edward Clug werelpremière Gabriela Carrizo The missing door 
 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie