fotografie: Pieter Henket
vr 21 feb ’20 - za 23 mei ’20
80 jaar Lucinda Childs

ICOON

Introdans
21 feb ’20
-
23 mei ’20

Lucinda Childs is een van de iconische 'grand old ladies' van de Amerikaanse moderne dans. Haar bewegingstaal is volstrekt uniek. Op abstracte, bijna mathematische wijze creëert de 'koningin van de minimal dance' met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken. Als enig Nederlands dansgezelschap mag Introdans werk van Lucinda uitvoeren. Ter gelegenheid van haar 80e verjaardag brengt Introdans een hommage met vijf van haar topstukken.

Op 21 feb met live begeleiding door Het Gelders Orkest

Kilar is het eerste werk dat Lucinda Childs, in 2013, speciaal voor Introdans creëerde. De choreografie is een ingenieuze interactie met het Piano Concerto van (film)componist Wojciech Kilar. Childs’ bewegingstaal imponeert door de sprankelende, abstracte, pure danspatronen die haar handelsmerk zijn.

Voor Canto Ostinato liet Childs zich inspireren door delen uit de beroemde, gelijknamige compositie van Simeon ten Holt. De choreografie kenmerkt zich door een bedrieglijke eenvoud, maar schijn bedriegt. De continu verschuivende patronen, richtingen en ritmes getuigen van een geniale inventiviteit en eisen van de dansers het uiterste.

Concerto is misschien wel haar meest ‘balletteske’ choreografie. In continu wisselende formaties jaagt Childs de acht dansers over het toneel, op de voortstuwende muziek van Henryk Mikołaj Górecki.

Chairman Dances is een ruimtelijk dansfeest, op de gelijknamige compositie van John Adams. In de choreografie – onderdeel van de veel bejubelde opera Nixon in China – gaan de dansers een bruisend, fascinerend spel aan met de swingende muziek van minimalist Adams.


Petricor
ging in 2018 in première als onderdeel van het Introdansprogramma Moderne Meisjes. De muziek is afkomstig van Einaudi's album Elements en speciaal voor Introdans schreef de Italiaanse componist een nieuw arrangement voor piano en strijkers.

Bekijk hieronder een fragment uit Canto Ostinato.

 Icoon: 80 jaar Lucinda Childs

Credits

Lucinda Childs Kilar; Canto Ostinato; Concerto, Chairman Dances; Petricor
muziek Ten Holt (Canto Ostinato) Einaudi (Petricor uit ‘Elements’) Gorecki (Concerto Harpsichord) Adams (The Chairman Dances) Kilar (Pianoconcert)

inleiding om 19.00 uur, uitsluitend op 21 februari

Op 21 februari met live begeleiding door Het Gelders Orkest, op 23 mei met bandbegeleiding

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie