fotografie: Astrid Verhoef
wo 6 nov ’19 20:00 - 21:45

Jevgeni Onjegin - Pocketopera

Nederlandse Reisopera
6 nov ’19
20:00 - 21:45
  • wo 6 nov ’19
    20:00 - 21:45
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

In deze ‘pocketopera’ is de essentie van Tsjaikovski’s opera teruggebracht tot een intieme, meeslepende voorstelling van één uur en twintig minuten. Regisseur Kai Anne Schuhmacher legt de beslissende momenten in de levens van Tatjana en Olga onder een vergrootglas en laat zien hoe een enkele beslissing in je jeugd dramatische gevolgen kan hebben voor de rest van je leven. 

Russisch gezongen, met Nederlandse boventiteling.

Wat zou er gebeurd zijn als Tatjana op die bewuste nacht geen hartstochtelijke liefdesbrief aan Onjegin had geschreven? En hoe zou het Olga zijn vergaan als zij niet had gedanst en geflirt met Onjegin?


In de ‘pocketopera’ Jevgeni Onjegin van de Nederlandse Reisopera legt regisseur Kai Anne Schuhmacher de beslissende momenten in de levens van de zussen Tatjana en Olga onder een vergrootglas en laat ze zien hoe de impulsieve of achteloze beslissingen in hun jeugd dramatische gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Via videoprojecties in de decor zien we welke andere keuzes ze hadden kunnen maken: zouden hun levens dan anders verlopen zijn?

Een bijzondere rol is weggelegd voor een nieuw karakter dat door de regisseur is toegevoegd: de minstreel. Deze violist verbeeldt het Lot (een zeer Russisch begrip). Ongemerkt trekt hij als een soort magische poppenspeler aan de touwtjes en beïnvloedt daardoor de loop van het verhaal.


Deze Jevgeni Onjegin duurt 90 minuten (zonder pauze) en is een intieme en intense bewerking Tsjaikovski’s bekende operaklassieker. Een ontroerend en diepgravend psychologisch drama vol emotionele conflicten met lyrische, hartstochtelijke muziek, waaronder de bekende Brief-aria van Tatjana.


 

Het artistieke team bij deze productie bestaat uit de winnaars van de Reisopera Concept Challenge uit 2018. Dit was een eigen ontwerpwedstrijd van de Nederlandse Reisopera, speciaal voor jonge theatermakers in het operavak.

De Nederlandse Reisopera produceert met lef en vindingrijkheid geëngageerde operaproducties van topkwaliteit en reist daarmee langs de theaters in Nederland.
 

Haar (Anna Emelianova’s) Tatjana was om door een ringetje te halen: loepzuiver, krachtig, zeer zeker in de moeilijke passages en mooi van klank. Van harte aanbevolen.

Place de l'Opera

Credits

muzikale leiding Lee Reynolds regie Kai Anne Schuhmacher
muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky libretto Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky en Konstantin Sjilovski 
Gebaseerd op roman in verzen van Alexander Poesjkin
cast Annelies Lamm (Larina) Anna Emelianova (Tatyana) Leonie van Rheden (Olga) Ingrid van Ree (Filippjevna) Vincenzo Neri (Jevgeni Onjegin) Yaroslav Abaimov (Lensky) Rafał Pawnuk (Prins Gremin)
met begeleiding van acht musici op het toneel

introductie 
Om 19.30 uur geeft regieassistent Stan Geurts een korte introductie. Hij vertelt over het regieconcept en de vormgeving en het verhaal van deze pocketopera. De introductie duurt 5 tot 10 minuten en vindt plaats in het theatercafé.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie