fotografie: Henk Bleeker
di 4 feb ’20 20:00 - 22:00

Opera Melancholica

Opera2Day & New European Ensemble
4 feb ’20
20:00 - 22:00
  • di 4 feb ’20
    20:00 - 22:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Graag attenderen wij je erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vind je in de link.

OPERA2DAY en het New European Ensemble verwelkomen je bij een psychologische thriller op tekst van Egar Allen Poe en muziek van Philip Glass. Centraal staat de Nederlandse première van Glass’ meeslepende opera The Fall of the House of Usher, over melancholicus Roderick Usher.

Je beleeft een tocht langs alle regionen van de menselijke geest. De opera wordt boventiteld in het Engels en het Nederlands.

Centraal staat de casus van Roderick Usher, een melancholicus ‘pur sang’. Hij is de hoofdpersoon in The Fall of the House of Usher. We lichten de schedel van Roderick, en zien hoe hij wordt omgeven door imaginaire figuren: zijn ingebeelde tweelingzus Madeline en jeugdvriend William.

Roderick probeert zich te bevrijden van zijn waanzin, maar dat gaat gepaard met huiveringwekkende hersenschimmen en bedwelmende visioenen. Die beleef je op een intense manier live mee, dankzij de gedreven muziek van Glass, sprekende toneelbeelden, gepassioneerde zang en choreografie van Scapino Ballet Rotterdam.


OPERA2DAY, dat afgelopen seizoen het land veroverde met Vivaldi – Dangerous liaisons, werkt nu opnieuw samen met het New European Ensemble. Hun Hamlet (Theaterkrant *****) werd genomineerd als ‘meest indrukwekkende podiumprestatie van het jaar’ (VSCD) en ‘Opera van het Jaar’ (Place de l’Opéra). Voor het eerst werken de partners samen met Scapino Ballet Rotterdam.


Thematische lijnen uit eerdere voorstellingen van OPERA2DAY komen in Opera Melancholica samen. Hamlet was een psychologische thriller. Dolhuys Kermis bracht een psychiatrische inrichting tot leven. In Dr. Miracle’s last illusion werd onbeschaamd frivool de grens tussen leven en dood overschreden.

Credits

Philip Glass The Fall of the House of Usher, een opera in twee aktes libretto Arthur Yorinks, naar het verhaal van Edgar Allan Poe regie Serge van Veggel

voorprogramma om 19.30 uur
Vanaf 19.30 uur ben je welkom voor het voorprogramma in ons Anatomisch theater van de psyche. Musici van het New European Ensemble voeren kamermuziek van Philip Glass uit; schetsen van de vele facetten van melancholie. Om 20.00 uur begint het hoofdprogramma.

Deze voorstelling is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie