vier de bevrijding

Bevrijdingsconcert Nijmegen

19 september
19 sep ’19
20:15
  • do 19 sep ’19
    20:15 - 22:15
    De Vereeniging Concertzaal
    Pauze 21:00
    geweest
  • Graag attenderen wij u erop dat wij handlingkosten per ticket berekenen. Deze kosten zitten in de ticketprijs. Meer informatie vindt u in de link.

Op 20 september 2019 herdenkt Nijmegen dat het 75 jaar eerder werd bevrijd door  Amerikaanse, Britse en Canadese troepen tijdens operatie Market Garden. Als onderdeel van de herdenking organiseert het Nijmeegse 4 en 5 mei Comité in samenwerking met het SymfonieOrkest Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging een bevrijdingsconcert.

 

Het concert is gratis toegankelijk. Reserveren is verplicht.

 

De bevrijding van Nijmegen was een vreugdevol moment in een jaar waarin Nijmegen zwaar werd geraakt door oorlogsgeweld. Op 22 februari 1944 trof een geallieerd bombardement de stad. Ook bij de bevrijding zelf werd vanaf 17 september hevig gevochten, met grote schade en vele slachtoffers als gevolg. Drie dagen later slaagden laagden Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen erin de controle te krijgen over de Waalbruggen en gaven de Duitse eenheden zich over.


Na de bevrijding was Nijmegen tot in februari 1945 een frontstad. Al die tijd verkeerde Nijmegen in een oorlogssituatie, met voortdurende granaatinslagen. Meer dan 1000 burgerdoden vielen er in deze periode en opnieuw werd grote schade aangericht. Nijmegen was wel bevrijd, maar vrede was het niet.

 

Het bevrijdingsconcert probeert zo goed mogelijk bij die bijzondere situatie aan te sluiten: grote vreugde om de bevrijding, maar ook verlangen naar vrede en herdenking van de doden krijgen een plek in het programma. Het centrale werk in het concert is Dona Nobis Pacem, van Ralph Vaughn Williams, voor koor, orkest en vocale solisten. Na een toespraak van burgemeester Bruls, klinken werken van Leonard Bernstein en George Gershwin.

Credits

 algehele leiding Frans-Aert Burghgraef

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen.
klik hier voor meer informatie