foto: Marc Driessen

Cappella Amsterdam

alBahr - Mare Nostrum
muzikale tradities rond de Middellandse Zee
wo 27 okt ’21 20:15 - 22:20
wo 27 okt ’21
20:15 - 22:20
  • wo 27 okt ’21
    20:15 - 22:20
    Pauze 21:05
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Cappella Amsterdam neemt je mee op een avontuurlijke reis langs de kusten van de Middellandse Zee.

Leonard Evers (artistieke leiding alBahr – Mare Nostrum) vindt dat er te vaak een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘westerse’ muziek aan de ene kant en het oosterse ‘Arabische’ muziek aan de andere kant. Dit terwijl er al eeuwenlang sprake is van vermenging van invloeden rond de kusten van de Middellandse Zee. In de muziektraditie is er nooit een harde scheiding geweest tussen oost en west: de zee is een fluïde centrum van uitwisseling.

Om dit aan te tonen ontwikkelde Evers alBahr – Mare Nostrum, een programma met (koor)muziek waarin deze eeuwenlange uitwisseling duidelijk hoorbaar is.

Programma

Aftab Darvishi HamZad (My Fellow) (wereldpremière)
Gerard Beljon Planctus Cygni; deel III 
traditionele werken uit Libanon, Syrië, Egypte, Bosnië-Herzegovina, Marokko en Tunesië met Amira Medunjanin, Rima Khcheich, Anass Habib en Ahmed el Maai

Uitvoerenden

Leonard Evers dirigent
Peter Leung mise-en-espace
Amira Medunjanin zang
Rima Khcheich zang
Ahmed el Maai ud, kanun en zang
Sabra El Bahri Khatri zang
Laura Rodrigues Lopes zang
Raphaela Danksagmüller duduk/ fujara
Beate Loonstra harp
Misagh Joolaee kamancheh
Modar Salama percussie

wereldpremière en bewerkingen
De Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi schrijft speciaal voor dit project een nieuw werk in Farsi: 'HamZad' (mijn metgezel). Arrangeurs Hugo Bouma, Maarten Ornstein, Marijn van Prooijen en Peter Vigh bewerken traditionele muziek uit Bosnië-Herzegovina, Libanon en Marokko.

Lichtkunstenaar Frouke ten Velden en choreograaf Peter Leung, ook wel bekend van zijn werk bij het Nationale Opera & Ballet, neemt het publiek visueel mee op een reis langs de kusten van de Middellandse Zee.

Amsterdam in Nijmegen