foto: Rahi Rezvani

Joep Beving

soloprogramma Joep Beving
i.s.m. Doornroosje
do 23 jun ’22 20:15 - 21:55
do 23 jun ’22
20:15 - 21:55
  • do 23 jun ’22
    20:15 - 21:55
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Joep Beving is al van jongs af aan één met de piano. Hij werd gedwongen om zijn muzikale studie aan het conservatorium te beëindigen en ging in plaats daarvan door naar de universiteit. Zijn liefde voor zijn instrument is echter nooit verloren gegaan. 

Bevings verhaal leest als een jongensboek. De Nederlander wist in betrekkelijk korte tijd een wereldwijde fanschare op te bouwen met zijn minimalistische en introspectieve piano composities die de tijdsgeest lijken te raken. 

Waar het ooit zijn doel was om zoveel mogelijk noten per minuut te slaan, is zijn speelstijl in de loop der jaren veranderd, op zoek naar een bepaalde esthetische essentie. Op zoek naar de rust van de geest en een of andere vorm van essentie, begon de muziek zich te presenteren die hij nog nooit eerder in zijn leven had gespeeld. Minimale stukken die hij later omschreef als 'eenvoudige muziek voor complexe emoties'.

Afgeslagen door het enige label dat hij benaderde, besloot Joep zijn debuutalbum Solipsism in 2015 zelf uit te brengen. 

Het geluid van zijn piano vond zijn weg naar de oren van A&R-manager Christian Badzura van Deutsche Grammophon bij een bezoek aan zijn favoriete bar in Berlijn. Dit leidde tot de ondertekening van Beving bij 's werelds belangrijkste klassieke label en daarmee tot de release van het al even succesvolle tweedejaarsalbum 'Prehension' in 2017, waarmee Joep een van de meest beluisterde levende pianisten ter wereld was in die tijd.

In april 2019 verschijnt HENOSIS, het laatste hoofdstuk van Joep Beving in een trilogie van albums - het einde van een vier jaar durende intens persoonlijke spirituele en filosofische verkenningstocht.  Op HENOSIS zet de Nederlandse componist zijn minimalistische en soms romantische schrijfstijl voort, en deze keer verkent hij nieuwe gebieden. In november 2019 werd het album bekroond met een Edison.

Dit concert is georganiseerd in samenwerking met Doornroosje.