foto: Tom Blaton

Vox Luminis

Kerst vóór Bach
kerstconcert
zo 19 dec ’21 14:15
zo 19 dec ’21
14:15
  • zo 19 dec ’21
    14:15
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen is dit concert helaas definitief geannuleerd. Er komt geen vervangende datum. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd.
Omdat er naast het Weihnachtsoratorium nog zoveel briljante barokmuziek is om donkere decemberdagen te verlichten, dook Vox Luminis voor dit kerstprogramma in liedrepertoire van vóór Johann Sebastian. 

Programma

werken van Johann Michael Bach, johann Christoph Bach, Andreas Hammerschmidt, Johann Pachelbel, Hieronymus Praetorius, Michael Praetorius, Samuel Scheidt, Johann Hermann Schein en Heinrich Schütz

Uitvoerenden 

Zsuzsi Tóth, Victoria Cassano sopraan
Jan Kullmann alt
Philippe Froeliger, Jacob Lawrence, João Moreira tenor
Sebastian Myrus bas
ntb dulciaan
Ricardo Rodriguez Miranda viola da gamba
Anthony Romaniuk orgel
Lionel Meunier bas en muzikale leiding

Twee neven van Bachs vader, die ook al tot de top van het muziekleven behoorden, vormen een onmiddellijke link. Maar ook Praetorius, Schein, Scheidt en Schütz zijn present: Duitse muziekiconen die retoriek, uitdrukkingskracht en contrapuntisch meesterschap bijna honderd jaar eerder al op een briljante manier samenbrachten.

Het Belgische Vox Luminis is een solistenensemble met een zeer internationale bezetting, dat zich richt op vocale muziek uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw. De meeste leden van het ensemble leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het ensemble opereert zelfstandig maar werkt ook samen met instrumentale groepen zoals Les Muffatti. Bij het platenlabel Ricercar verschenen meerdere enthousiast ontvangen cd’s, waaronder een opname van Schütz’ Musikalische Exequien en het album English Royal Funeral Music, waarop onder meer muziek van Purcell te horen is. In 2019 wonnen Vox Luminis en Lionel Meunier de koorcategorie van de Gramophone Awards voor hun opname van Buxtehudes Abendmusiken met Ensemble Masques en Oliver Fortin. Tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2015 was het ensemble artist in residence.

Dit concert is georganiseerd i.s.m. de Organisatie Oude Muziek.