foto: Sarah Wijzenbeek

Kerstconcert met Mahler 1

Phion
  • za 11 dec ’21
    14:15 - 15:25
    De Vereeniging Concertzaal

Als gevolg van de recent aangescherpte corona-maatregelen is dit concert verplaatst naar de middag.
In plaats van de eerder aangekondigde Zesde Symfonie van Mahler, speelt Phion Mahlers Eerste Symfonie. Voorafgaand zingt Raoul Steffani vijf liederen van Alma Mahler. 

Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd.
Heb je geen e-mail ontvangen? Controleer dan de spam of ongewenste e-mail map van je mailbox.

Programma

Alma Mahler: Fünf Lieder (arr. Jorma Panula)
- Die stille Stadt
- In meines Vaters Garten
- Laue Sommernacht
- Bei dir ist es traut
- Ich wandle unter Blumen

 

Gustav Mahler: Symfonie nr. 1 Titan (arr. Erwin Stein)
- Langsam, schleppend – Immer sehr gemächlich
- Kräftig bewegt, doch nicht zu schnell
- Feierlich und gemessen, ohne zu schleppen
- Stürmisch bewegt  - Energisch

 

Mahler-vertolker
Chef-dirigent van Phion, Otto Tausk heeft zich ontpopt als een ware Mahler-vertolker: ‘Mahler is een essentiële componist, een sleutelfiguur, die de muziekgeschiedenis voorgoed heeft geopend naar nieuwe wegen. Zijn muziek verlangt van alle musici volledige overgave en spreekt de luisteraar aan, recht in het hart’, aldus Tausk. In dit Kerstconcert dirigeert hij Mahlers Eerste symfonie, een schitterend werk vol levenslust en humor. Dat begint al met een stralende zonsopgang, zet zich voort in een energiek scherzo, vervolgt met een ironische treurmars om af te sluiten met een stormachtige finale. Waar Mahler een groot symfonieorkest op de been bracht voor dit werk, maakte zijn vriend Erwin Stein een arrangement voor een orkest van bescheidener afmeting, zonder dat er maar iets van de essentie en kracht van Mahlers origineel verloren gaat.

 

Liederen van Alma
Bijzonder aan dit Mahler-Kerstconcert zijn de liederen van Alma Mahler, de vrouw en muze van Gustav, die zelf een groot muzikaal talent bezat dat niet onderdeed voor haar beroemde echtgenoot. Haar liederen zijn van een ongeëvenaarde schoonheid en aansprekende sensualiteit. Er staan er vijf op het programma gezongen door Raoul Steffani, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2018 en hard op weg Nederlands bekendste bariton te worden. Phion speelt de oorspronkelijke pianopartij in een zinnenprikkelend arrangement van Jorma Panula.

 

 

Credits

Otto Tausk dirigent
Raoul Steffani bariton