foto: Marco Borggreve

Animato Kwartet | Olivia Ettema

Expo 1889
Dutch Classical Talent
zo 5 dec ’21 15:00 - 16:00
zo 5 dec ’21
15:00 - 16:00
  • zo 5 dec ’21
    15:00 - 16:00
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Tip: ben je fan van DCT? Boek de hele serie van 5 concerten en betaal € 60,- i.p.v. € 75,-.

‘Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar en de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten.’ (juryrapport Dutch Classical Talent)

Programma

Debussy Strijkkwartet op. 10
Tsjaikovski Hymne van de cherubijn
Stravinsky Trois pièces voor strijkkwartet

Uitvoerenden

Inga Våga Gaustad viool
Tim Brackman viool
Elisa Karen Tavenier altviool
Pieter de Koe cello

Eind 19e eeuw, met de start van ‘La Belle Epoque’ bloeide Europa op. Het massatoerisme kwam voorzichtig op gang, de Wereldtentoonstelling van 1889 werd in Parijs gehouden en zorgde ervoor dat kunstenaars en componisten van alle werelddelen in contact kwamen met muziek en andere vormen van kunst.

Wat de Sacre du printemps van Stravinsky was voor de orkestmuziek, was Claude Debussy’s strijkkwartet voor de kamermuziek. Debussy maakte korte metten met vastgeroeste structuren van het strijkkwartet. Hij schreef een werk vol exotische harmonieën en melodieën, en een zwevende, instabiele ritmiek waarmee hij een nieuwe klankwereld opende. Niet voor het eerst liet Debussy zijn critici na de première in vertwijfeling achter in de concertzaal. In Drie stukken voor strijkkwartet slaat Stravinsky een brug tussen de ongepolijste, directe stijl van zijn Sacre en de meer gestructureerde stijl van zijn neo-klassieke periode.

Samen met fotografe/ illustrator Olivia Ettema ontstond het idee om voor deze tournee kunstwerken te maken die visueel ingaan op dit programma, duidelijk beïnvloed door de wereldtentoonstelling in Parijs. Als Animato Kwartet nemen we het publiek graag mee langs de invloeden uit verschillende culturen, waaronder de gamalan, gezien vanuit de nieuwsgierige blik van de componisten uit deze periode en met de moderne kijk daarop van vier enthousiaste jonge musici en een fantastische illustrator!

Dutch Classical Talent
Ben je deelnemer aan de Dutch Classical Talent Tour, dan behoor je tot de allergrootste talenten en beloftes op Nederlandse bodem. Deze jonge musici zetten hun naam op de kaart met programma’s die prikkelen, ontroeren en actueel zijn.
De jury van Dutch Classical Talent over het Animato Kwartet: ‘Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar en de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten.’