foto: Victor Frankowski

Nederlands Kamerkoor

Ester
Een ode aan moedige vrouwen
  • do 14 okt ’21
    20:15
    De Vereeniging Concertzaal

Het Nederlands Kamerkoor zet in Ester oude én moderne moedige vrouwen centraal. De meditatieve klanken van het Nederlands Kamerkoor, gedirigeerd door Martina Batič, komen samen met hypnotiserende soundscapes van turntable artist Shiva Feshareki, spoken word van dichter Lisette Ma Neza en meeslepende dans van BOSSLADY, verfilmd door filmmaker en visual artist Miriam Kruishoop. Inspiratiebron vormt de Bijbelse figuur Ester, een oeroud icoon van empowerment, die het Joodse volk redde van genocide door het heft in eigen hand te nemen.

Programma

David Lang the writings (deels Europese première)
Shiva Feshareki Nieuw werk (wereldpremière)
Miriam Kruishoop Living in America (video-installatie)

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Martina Batič dirigent
Shiva Feshareki DJ, electronics
Miriam Kruishoop video

In Ester verkent het Nederlands Kamerkoor de verhalen van deze vrouwen – wat maakten zij mee, en wat verbindt hen met elkaar? BOSSLADY (artiestennaam van Niaya Jones) verbeeldt met haar dans hoe het is om op te groeien als jonge zwarte vrouw in een van de armste buurten van Los Angeles. Met haar krumping, een energieke en acrobatische dansvorm, laat ze de pijn zien die ze voelde toen haar beste vriend werd doodgeschoten door de politie, of het gemis van haar vader die al haar hele leven in de gevangenis zit. In de verfilming van filmmaker en visual artist Miriam Kruishoop wordt deze choreografie in slow-motion afgespeeld, waardoor elke beweging een krachtige lading krijgt die het publiek feilloos deelgenoot laat zijn van BOSSLADY's verhaal. 

De dans van BOSSLADY wordt begeleid door het Nederlands Kamerkoor met delen uit the writings van David Lang, een compositie met een bijna meditatieve kwaliteit die deels is gebaseerd op het Bijbelboek Ester. De Britse-Iraanse dj en turntable artist Shiva Feshareki wordt geprezen voor haar unieke visie op technologie en geluid. Ze maakt met een brede waaier aan analoge én high-tech digitale apparatuur de verbinding naar het hier en nu met hypnotiserende soundscapes en sonische ervaringen. Dichter Lisette Ma Neza leidt het concert in met haar scherpe pen en zachte stem. Ma Neza verkent in haar werk de grote vragen van haar generatie en was in 2017 niet alleen de eerste vrouw, maar ook de eerste persoon van kleur die zich Belgisch kampioen Slam Poetry mocht noemen.

Lees hier een interview met Shiva Feshareki

Omdat we je graag de meest sfeervolle concertbeleving willen bieden, bouwen we voor dit concert de zaal om naar een intieme clubsetting met tafeltjes. Dit betekent dat de rij- en stoelnummers komen te vervallen en je zelf een fijne zitplaats mag uitzoeken.