Lichter dan ik

Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Thomas Cammaert e.a.
van de makers van De tolk van Java
di 21 dec ’21 20:00
di 21 dec ’21
20:00
  • di 21 dec ’21
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen is deze voorstelling helaas definitief geannuleerd. Er komt geen vervangende datum. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd.

Twee jaar geleden waren de reacties van zowel pers als bezoekers op de voorstelling De tolk van Java overweldigend. Dezelfde makers brengen opnieuw een voorstelling waarin de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing centraal staat.

Lichter dan ik, geschreven door Dido Michielsen, is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest. Als zij vervolgens als njai, oftewel huishoudster en minnares van een Hollander, een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen. Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter, die door haar gemengde bloed en daardoor ook lichtere huidskleur de kans heeft meer status te verwerven. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze zal haar de rest van haar leven achtervolgen.
Lichter dan ik biedt vanuit het perspectief van de vrouw een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing.


In de pers

"De uitstekend spelende vrouwen laten (...) goed zien en voelen hoe het is om een speelbal te zijn in een patriarchale samenleving, of dat nou de Javaanse of de Nederlandse is." – de Volkskrant

"Tegelijkertijd staat de toneelvoorstelling als een imposant huis, door de sterke acteerprestaties van de volledige cast. Het is een indrukwekkend geheel dat nooit té zwaar wordt, maar dat je de pijn van deze vrouwen niet snel zal laten vergeten." - Theaterkrant


 

Onderdeel van:
agenda december

Credits

Dido Michielsen roman
Esther Scheldwacht bewerking
Olivier Diepenhorst regie
Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Denise Aznam, Thomas Cammaert en Tara Hetaria spel