foto: Karim Hayawan

Ghalia Benali & Romina Lischka

Call to prayer
Music Meeting @ Concertgebouw De Vereeniging
wo 29 sep ’21 20:15 - 21:30
wo 29 sep ’21
20:15 - 21:30
  • wo 29 sep ’21
    20:15 - 21:30
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze
    geweest

Religieuze extase waarin Oost en West versmelten
Voor dit bijzondere project ging Ghalia Benali – die met Romeo en Leila al eerder een muzikale brug sloeg tussen Arabische en Europese traditie en diepe indruk maakte met haar eerbetoon aan Oum Kalthoum – de samenwerking aan met gambiste Romina Lischka, gepokt en gemazeld in de vroege barokmuziek.

Buiten de lijntjes kleuren is voor beide dames inmiddels zowat tweede natuur geworden. De Tunesisch-Belgische Benali staat te boek als zangeres, maar is ook beeldend kunstenaar en danseres en heeft bovendien een respectabele staat van dienst als actrice opgebouwd. Naast haar eigen Arabische traditie bekwaamde ze zich in khyal, de licht klassieke zangkunst uit India. Lischka studeerde gamba aan het conservatorium, maar werd eveneens gegrepen door de klassieke muziek van Noord-India en verdiepte zich in de zwaarste kost binnen die traditie: dhrupad. De twee vrouwenstemmen, die elkaar afwisselen in zinderende extase of in meditatieve concentratie doorelkaar heen kringelen, worden gedragen door de zangerige en diep resonerende viola da gamba van Lischka en de gestreken dan wel geplukte contrabas van Benali’s trouwe kompaan Vincent Noiret. Op kunstige wijze worden zo Arabische klaagzangen, Indiase raga’s en composities van Forqueray, Marais en Sainte-Colombe doorelkaar gevlochten.

Music Meeting als opmaat naar het weer organiseren van een volwaardige editie van Music Meeting Festival in 2021, programmeert de festivalorganisatie de komende maanden in samenwerking met Stadsschouwburg De Vereeniging en Cultureel Podium LUX in Nijmegen een serie losse concerten. Onder de noemer ‘Music Meeting Concerts’ kunnen liefhebbers van avontuurlijke muziek genieten van een serie bijzondere projecten, unieke samenwerkingen en uitdagende muziekstukken van muzikale grootmeesters uit alle windstreken.

Credits

Ghalia Benali Arabische zang
Romina Lischka viola da gamba, dhrupad zang
Vincent Noiret contrabas, zang