Cappella Amsterdam, Berlage Saxophone Quartet & Jan Brokken

De rechtvaardigen
vr 13 mei ’22 20:15 - 22:05
vr 13 mei ’22
20:15 - 22:05
  • vr 13 mei ’22
    20:15 - 22:05
    Pauze 21:00
    De Vereeniging Concertzaal
    geweest

Met voordracht van Jan Brokken, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet, maken we in dit doorgecomponeerde concert mee hoe goede daden van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden.

Programma

Pēteris Vasks The Fruit of Silence (arr. Peter Vigh voor saxofoon kwartet en koor)
Lera Auerbach 72 Angels (selectie)
Pēteris Vasks Actus Caritatis (koor a capella) (wereldpremière)
Dmitri Shostakovich From Jewish Folk Poetry, Op. 79: No. 3, Lullaby (arr. Max Knigge)
Peter Vigh Zeven jaar en drie weken – de vlucht van Leo en Bella Adler (wereldpremière)

Uitvoerenden 

Cappella Amsterdam
Berlage Saxophone Quartet
Jan Brokken voordracht

Met De rechtvaardigen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken (1949), brengt Cappella Amsterdam het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die zijn leven op het spel zette voor de vrijheid van anderen. Zwartendijk is redder van duizenden levens, van Pools Joodse mannen, vrouwen en kinderen die naar Litouwen vluchtten en wanhopig een manier zochten om Europa te verlaten. Hij verstrekte visa waarmee Joden, met de Trans-Siberië Express, van Litouwen door de Sovjet-Unie naar Vladivostok, verder naar Japan en door naar Amerika, Shanghai en andere landen reisden en zo werden gered van de Holocaust.

Dit indrukwekkende concert belicht ook de belevenissen van de geredde Leo Adler en zijn vrouw Bella Hamburg. Na een zesjarige vlucht bereikten zij eindelijk New York, maar ze bleven heimwee houden naar hun oorspronkelijke continent en taal.