50 jaar Introdans

Tutti
di 16 nov ’21 20:00 - 22:10
di 16 nov ’21
20:00 - 22:10
  • di 16 nov ’21
    20:00 - 22:10
    Pauze 20:50
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

Introdans presenteert met Tutti twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau. Het gezelschap viert het 50-jarig bestaan, een gouden feest, met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti. 
 

Cantata  
Aards, rauw en gepassioneerd, zo kun je de dans in Mauro Bigonzetti’s Cantata het best typeren. In dit opzwepende powerstuk roept de choreograaf verschillende karakters uit een Italiaans dorp tot leven. Bigonzetti integreert de vrouwen van de Italiaanse folkmuziekgroep Assurd, die ‘Cantata’ live begeleiden, prachtig in zijn choreografie. In krachtige ensembledansen meten mannen en vrouwen zich met elkaar. Een uitbundige ode aan de Italiaanse volkscultuur, aan de liefde, en misschien wel vooral aan de gekte. Cantata wordt steevast op staande ovaties onthaald. 


In Memoriam 
Gedreven door een aantal sterfgevallen in zijn familie maakte de wereldwijd gelauwerde Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui In Memoriam. Het werk is een eerbetoon aan zijn voorouders. De connectie tussen de werkelijkheid en het geheugen vormt de kern van dit werk. In een denkbeeldige onderwereld verkennen de dansers polariserende krachten als aantrekking en afstoting, zachtheid en agressie op zoek naar de betekenis van het woord ‘harmonie’. Het resultaat is zowel sereen als hallucinerend, mede door de meerstemmige live muziek van ensemble A Filetta en de videobeelden van Gilles Delmas. 

Willem de Jong (Ugenda.nl) was bij de première en schreef een lovende recensie
Over In Memoriam: 
“… Schoonheid en poëzie van bewegen komen als dansers in lange plooirokken in pirouettes over het podium rond bewegen. Met videobeelden van Gilles Delmos op de achtergrond lijkt dit eindeloos door te gaan, uiterst sierlijk, gracieus en in harmonie. “

Over Cantata
“… Alles ziet en voelt volledig vrij en uitbundig. Of het komt door groei en ontwikkeling, de lockdown of het jubileum. Hier is de lust om te dansen, om te stralen, om te vieren in elke vezel voelbaar en zichtbaar. De avond wordt terecht afgetopt met een gouden glitterregen voor het volledige ensemble.“

Onderdeel van:
agenda november

Met het openingsprogramma van het 50-jarig jubilerende Introdans laat deze groep zien dat dans de taal is van de wereld. De twee choreografieën die we te zien krijgen zijn niet alleen wonderschoon, ze laten ons proeven aan verschillende culturen en gevoelens die diepe indruk achterlaten.

Theaterparadijs (*****)

Credits

Mauro Bigonzetti Cantata
Sidi Larbi Cherkaoui  In Memoriam

met begeleiding op geluidsband door de vocale ensembles  A Filetta en Assurd - Enza Pagliara - Enza Alessandra Prestia