foto's: Mathijs Brussaard & Tom Schouw

Wave

Another kind of blue
vr 21 jan ’22 20:00
vr 21 jan ’22
20:00
  • vr 21 jan ’22
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

Als gevolg van de verlengde coronamaatregelen zullen de meeste concerten en voorstellingen t/m 25 januari geannuleerd, dan wel verplaatst worden. We doen ons best om al onze gasten zo spoedig per mogelijk per mail te informeren. Heb je geen e-mail ontvangen? Controleer dan de spam of ongewenste e-mail map van je mailbox.

 

 

Het veranderen van de seizoenen, de golven in de zee, maar ook geluids- en signaalgolven, we zijn er continu door omgeven. In WAVE, de nieuwe voorstelling van Another Kind of Blue, onderzoekt choreograaf David Middendorp welke rol deze golfbewegingen spelen in ons leven en hoeveel invloed de mens heeft op deze golven. Het programma bestaat uit vijf stukken vol technologische hoogstandjes: Airman, Frequentie, Frequentie², 15 Minute Universe en Hands ON Stage. Elk stuk werpt zijn eigen blik op deze bijzondere dans tussen mens, natuur en technologie.

 

AIRMAN
De betoverende dans tussen drones en mens uit 2018 is terug. In Airman (★★★★ Volkskrant) vormt een zwerm drones de belichaming van het menselijk bewustzijn.
 
HANDS ON STAGE
In 2020 ontwikkelde Middendorp de VR-voorstelling HandsOn waarin de waarin handen en de taal die we met onze handen spreken centraal stonden. In Hands On Stage brengt hij een nieuwe ode aan de manier waarop we met onze handen communiceren.
 
FREQUENTIE & FREQUENTIE²
In het nieuwe tweeluik Frequentie en Frequentie² staan naast dans, ook natuurwetten en wiskunde centraal. Onze wereld is gevormd door deze natuurwetten en vormen de basis van ons bestaan. De mens is niet enkel onderhevig aan deze wetten, maar is er ook in grote mate afhankelijk van. Denk bijvoorbeeld aan weersvoorspellingen, gps en zwaartekracht. Het is een wisselwerking waar wij dagelijks mee te maken hebben. In dit tweeluik wordt deze wisselwerking uitgebeeld door zandpatronen, die symbool staan voor de golvende symbiose tussen mens en natuurkunde.

Het stuk Frequentie is een solo voor een danser en een zandloper die als een grote slinger ritmisch zand uitstrooit over het toneel. Hierdoor ontstaan organische zandpatronen die het gebied markeren waarbinnen de danser zich kan voortbewegen. In Frequentie² gaan twee dansers de confrontatie aan met zogenoemde Chladni-patronen, zandpatronen die door geluidsgolven van verschillende, oplopende frequenties op de dansvloer worden voortgebracht. Telkens wordt hierbij de vraag gesteld: kan de mens de natuur beïnvloeden en op welke wijze neemt de natuur weer de regie?
 
15 MINUTE UNIVERSE
Spelend met de relativiteit van tijd en ruimte bouwen de dansers met behulp van motion capture binnen vijftien minuten hun eigen universum op en breken ze het ook weer volledig af.

 

 

 

Op creatieve en ingenieuze wijze weet David Middendorp een eenheid te maken van dans en technologie, zodat het onlosmakelijk aan elkaar is verbonden.

Dansmagazine

Credits

David Middendorp  artistiek leider & choreograaf
Aya Misaki, Teresa Royo, Evelyn Hutchings, Gijs Hanegraaf, Richèl Wieles, Marijn Jansen (stagiaire) dans
Mathijs Brussaard  visuals
Marco van der Velde, Stefan Bandalac & Valentino Russo techniek