foto: Nic Limper

NJO Wintertournee

Nationaal Jeugdorkest & Storioni Trio
zo 23 jan ’22 15:00
zo 23 jan ’22
15:00
  • zo 23 jan ’22
    15:00
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Als gevolg van de recent aangescherpte corona-maatregelen zullen de meeste concerten en voorstellingen vanaf 28 november geannuleerd, dan wel verplaatst worden. Het concert van NJO op 23 januari is definitief geannuleerd. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd.
Heb je geen e-mail ontvangen? Controleer dan de spam of ongewenste e-mail map van je mailbox.

 

 

Programma

Emánuel Moór Tripelconcert in d, opus 70 (Nederlandse première)
Sergej Rachmaninov Symfonie nr. 2 in e, opus 27

Het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van de Britse dirigent John Wilson speelt tijdens de aankomende Wintertournee een bijzonder programma. Het beroemde Storioni Trio en orkest brengen samen een vergeten compositie van de Hongaarse Emanuel Moór op het podium. Naast dit bijzondere werk voert het NJO de Tweede symfonie van Sergej Rachmaninov uit.

 

Tripelconcert van Emánuel Moór
Dit Tripelconcert is gecomponeerd in 1907 en opgedragen aan Alfred Cortot, Jacques Thibaut en Pablo Casals, die het ook vaak hebben gespeeld. Het stuk is hoogstwaarschijnlijk nooit eerder in Nederland uitgevoerd, maar het Storioni Trio heeft het op zich genomen om het nu op het podium te brengen en het Nationaal Jeugdorkest werkt hier uiteraard graag aan mee.

Tweede symfonie van Sergej Rachmaninov
Rachmaninov was na de vernietigende kritieken op zijn Eerste symfonie, die zelfs tot een depressie geleid zouden hebben, onzeker over zijn capaciteiten als componist van symfonieën. Deze onzekerheid hield ook aan na het succes van zijn Tweede pianoconcert, dat hem in 1904 de Glinka Prijs opleverde. Hij spendeerde maanden aan het herzien van de eerste versie van zijn tweede symfonie, maar uiteindelijk dirigeerde hij in 1908 dan toch zelf de première van het werk dat hem een klein jaar later opnieuw de Glinka Prijs én een stuk meer vertrouwen in zijn kwaliteiten als componist opleverde.